Skandal trese naše susede: Evropska unija optužila Albaniju za prevaru tešku 33 miliona evra!

22.06.2024

17:55

0

Kancelarija Evropske unije za borbu protiv prevara je savetovao EK da blokira još 112 miliona evra za sledeću fazu pomoći ruralnom razvoju u zemljama kandidatima za članstvo u EU (PARD) zbog zloupotrebe pomoći

Skandal trese naše susede: Evropska unija optužila Albaniju za prevaru tešku 33 miliona evra!
Zgrada EU/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Kancelarija Evropske unije za borbu protiv prevara (OLAF) saopštila je u petak da je u Albaniji zloupotrebljeno oko 33 miliona evra namenjenih pomoći problematičnim ruralnim zajednicama u toj zemlji.

Kako prenosi Balkan insajt na sajtu EU objavljeno je da je "očigledno da je novac koruptivno potrošila Nacionalna agencija za ruralni razvoj Albanije, koja je rukovodila projektom".

OLAF je savetovao Evropsku komisiju da blokira još 112 miliona evra za sledeću fazu pomoći ruralnom razvoju u zemljama kandidatima za članstvo u EU (PARD).

- Posle niza složenih istražnih radnji, uključujući digitalnu forenzičku pretragu dokumenata koji se odnose na primaoce IPARD II, ARDA i drugih privrednih subjekata, OLAF je otkrio nekoliko ozbiljnih prekršaja u fazi dodele bespovratnih sredstava i realizacije nekoliko projekata - navodi se u saopštenju.

Na osnovu rezultata istrage, OLAF je preporučio Evropskoj komisiji da deo finansiranja Prvog i Drugog tendera IPARD II aplikacija u iznosu od 33 miliona evra proglasi kao nezakonit. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike