Finska ministarka Valtonen: Rad na 15. paketu sankcija protiv Rusije će odmah početi

24.06.2024

23:30

0

Savet EU usvojio je danas 14. rundu sankcija Rusiji, s ciljem da se uhvati u koštac sa zaobilaženjem postojećih mera

Finska ministarka Valtonen: Rad na 15. paketu sankcija protiv Rusije će odmah početi
Copyright Profimedia

Rad na 15. paketu sankcija protiv Rusije će "odmah početi", izjavila je danas finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen na sastanku Saveta EU za spoljne poslove koji je održan u Luksemburgu.

- Sigurna sam da ćemo moći da ažuriramo i spiskove sankcionisanih subjekata - rekla je Valtonen, preneo je Kijev indipendent.

Savet EU usvojio je danas 14. rundu sankcija Rusiji, s ciljem da se uhvati u koštac sa zaobilaženjem postojećih mera i da se dodatno ograniči profit ruskog energetskog sektora.

AP Photo/David Goldman, file
 

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, čime je broj pojedinaca i subjekata prema kojima su uvedene restriktivne mere povećan na ukupno više od 2.200.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

Valtonen je rekla da su pregovori o 14. paketu sankcija dugo trajali, ali da je opseg sankcija veoma širok. Sve zemlje članice EU imale su svoje stavove, koje je trebalo razmotriti, dodala je ona.

- Pozdravljam 14. paket sankcija, kao i korake koje ćemo preduzeti kako bismo onemogućili da Rusija koristi svoju flotu u senci u regionu Baltičkog mora, ili barem otežali (Rusiji) - istakla je Valtonen. Uprkos 13 prethodnih rundi sankcija EU i dodatnih mera SAD i drugih saveznika, ruska ekonomija je ostala neočekivano otporna, naveo je portal.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike