"Slovačka ne planira da zamrzne rusku imovinu": Fico - Pomoć Ukrajini završava na crnom tržištu

20.12.2023

23:12

0

Premijer Slovačke podvukao je da će poslati samo neophodnu vojnu pomoć Ukrajini

"Slovačka ne planira da zamrzne rusku imovinu": Fico - Pomoć Ukrajini završava na crnom tržištu
Robert Fico - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Slovački premijer Robert Fico rekao je da ta zemlja neće slediti primer zemalja koje su odlučile da zamrznu rusku imovinu.

On je progovorio i o tome kako veliki deo pomoći Ukrajini na kraju završi na crnom tržištu.

- Postoje zemlje, ako se ne varam, Češka je, na primer, zamrzla imovinu na svojoj teritoriji koja je pripadala Rusiji ili ruskim predstavnicima, ili ruskim preduzetnicima, nemam tačne informacije, ali želim da kažem da u Slovačkoj na taj način nećemo raditi - rekao je Fico u intervjuu za "Info vojnu".

Fico neće u Ukrajinu 

Premijer Slovačke podvukao je da će poslati samo neophodnu vojnu pomoć Ukrajini, kako bi sprečili da ona postane predmet trgovine na crnom tržištu, gde veliki deo završava.

- Neću da saopštavam cifru o kojoj se govori u Evropskom savetu, ali ogroman deo ukupne pomoći koji završi na crnom tržištu, u pipcima organizovanog kriminala u Ukrajini - rekao je on za "Info vojnu". 

AP Photo/Petr David Josek
Robert Fico

Političar je podsetio da je njegov sastanak sa ukrajinskim premijerom planiran za kraj januara.

- Sastanak će biti na slovačko-ukrajinskoj granici, jer ne vidim razloga da sada putujem po Ukrajini. Spreman sam da razgovaram sa ukrajinskim premijerom o tome šta je zaista potrebno Ukrajini, jer ako im damo dva-tri sistema za deminiranje, onda ne mogu da zamislim da će biti pokradeni ili će završiti negde na crnom tržištu - objasnio je Fico.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se sastave spiskovi neophodne humanitarne pomoći sa naznakom konkretnih ukrajinskih gradova i sela kojima je ona potrebna.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike