Da li će ovde početi treći svetski rat? NATO se ponovo igra na pragu Rusije, Moskva prati svaki korak

05.06.2024

12:12

0

U vojnoj vežbi učestvovaće 19 zemalja članica

Da li će ovde početi treći svetski rat? NATO se ponovo igra na pragu Rusije, Moskva prati svaki korak
Copyright Profimedia

Najveća pomorska vojna vežba NATO pod nazivom "BALTOPS 2024" održaće se od 7. do 20. juna u Baltičkom moru, objavila je Kancelarija za odnose sa javnošću komande savezničkog vazduhoplovstva.

Cilj ove vežbe je slanje snažne poruke potencijalnim protivnicima, odvraćanje agresije, poboljšanje stabilnosti i osiguravanje bezbednosti zemalja NATO i njihovog stanovništva, navodi se u saopštenju.

U vežbi će učestvovati 19 zemalja članica NATO, sa više od 50 brodova, 85 letelica i oko 9.000 vojnika.

Ovo je 53. put da se održava ova vojna vežba, a pomorske i vazduhoplovne snage vežbaće medicinske evakuacije, združeno spasavanje osoblja, vazdušnu odbranu i protivpodmorničko ratovanje, sa ciljem "jačanja kolektivnih kapaciteta i poboljšanja kohezije i kompatibilnosti među saveznicima NATO-a i partnerima".

Rusija je pažljivo pratila sve dosadašnje vojne vežbe NATO-a, kojs eu u poslednje vreme bile posebnmo obimne, pa je tako u januaru održana najveća do sada u kojoj je učestvovalo čak 90.000 vojnika.

Baltičko more je već bilo poprište tenzija, a poslednji zabeležen incident odigrao se sredinom aprila, kada su nemački borbeni avioni poslati u misiju presretanja ruskog špijunskog aviona, što Zapad nije smirio, pa je odlukom da NATO održi još jednu vežbu na pragu Rusije još jednom doveo svet na ivicu trećeg svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike