Zelenski se zaneo, pa ga zapadni saveznici osvestili: Rekli mu da ne očekuje nemoguće, SAD i Nemačka stopiraju sve

29.05.2024

17:30

0

Ukrajinski predsednik uporno dobija isti odgovor na pitanje koje postavlja više od dve godine

Zelenski se zaneo, pa ga zapadni saveznici osvestili: Rekli mu da ne očekuje nemoguće, SAD i Nemačka stopiraju sve
Copyright Profimedia

Zapad je jasno stavio do znanja Ukrajini da ne treba da očekuje da će se pridružiti NATO-u u narednim mesecima, objavio je britanski portal Dejli telegraf, pozivajući se na izvore koji su zabrinuti da bi članstvo Kijeva u bloku moglo da ga uvuče u sukob sa Rusijom.

Prema jednom izvoru bliskom administraciji predsednika Džozefa Bajdena, SAD i Nemačka se protive postavljanju roka za pristupanje Ukrajine uoči samita NATO-a u Vašingtonu u julu. Oni su "veoma skeptični u pogledu daljih koraka na putu Ukrajine ka punopravnom članstvu u NATO-u ove godine", dodao je on.

Pomenuti medij je primetio da su, iako se ovo pitanje ne tiče SAD koliko Nemačke, oboje "zabrinuti zbog pretnje Rusije ostatku Alijanse". Moskva je više puta rekla da ne planira da napadne vojni blok predvođen SAD, odbacujući spekulacije o tom pitanju kao "besmislice".

Nemačko-američki stav "frustrira" ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, tvrdi Telegraf, od koga su navodno zapadne pristalice tražile da ne zahteva "nemoguće" od njih.

U tekstu se podseća na članak Forin polisija iz januara, u kom se citiraju desetine zapadnih zvaničnika koji kažu da je pitanje članstva Ukrajine izazvalo razdor između zemalja NATO-a. Dok je rečeno da Vašington i Berlin veruju da je prerano da se pokrene proces pridruživanja Ukrajine dok je sukob sa Rusijom u toku, Poljska i baltičke zemlje su navodno insistirale da bi članstvo Kijeva u NATO-u bilo najefikasniji način da se odvrati Moskva.

I američki i nemački zvaničnici izjavili su da ne očekuju da će se Ukrajina uskoro pridružiti NATO-u, a nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je malo verovatno da će se to dogoditi "najmanje još 30 godina".

NATO je prvi put obećao da bi Ukrajina mogla da se pridruži 2008. godine, ali se od tada uzdržao od davanja tačnog vremenskog okvira, rekavši samo da će se to dogoditi kada se sve članice slože.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike