Demonstracija podrške, ali i sile! Bajden potvrdio - američka vojska šalje ratne brodove i avijaciju Izraelu (FOTO)

08.10.2023

19:52

0

Autor: Lj. S.

SAD rade na planovima za moguću neborbenu evakuaciju američkih državljana iz Izraela

Demonstracija podrške, ali i sile! Bajden potvrdio - američka vojska šalje ratne brodove i avijaciju Izraelu (FOTO)
Copyright Profimedia

SAD će poslati više ratnih brodova i letelica bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, javlja portal NBC. 

Kako oni tvrde, postavljanje američke mornarice bi moglo početi odmah, ali ostala sredstva, konkretno brodovi, neće biti dostavljena Izraelu nekoliko dana. 

Vašington veruje da je ovaj napad Hamasa imao za cilj da poremeti normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

Takođe, SAD rade na planovima za moguću neborbenu evakuaciju američkih državljana iz Izraela. 

- Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima - navodi se u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se dodaje da je Bajden ponovo izrazio saosećanje sa nestalima, ranjenima i ubijenima, i razgovarao o nastojanjima da se obezbedi da nijedan drugi rival Izraela ne iskoristi situaciju.

Tajms of Izrael navodi da su Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris obavešteni o situaciji u Izraelu i da ''ostaju u bliskom kontaktu sa izraelskim partnerima''.

Profimedia
Predsednik SAD Džozef Bajden

Bajden i Netanijahu razgovarali su i u subotu, kada su počeli napadi Hamasa na Izrael, kada je Bajden istakao da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

Netanijahu je zahvalio Bajdenu na bezrezervnoj podršci i jasno stavio do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja u kojoj će Izrael pobediti.

Grupa Hamas pokrenula je u subotu napade na Izrael, u kojima je ubijeno najmanje 600 Izraelaca, a više od 2.000 njih ranjeno.

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike