Kolona "Strikera" ide ka Ukrajini! Reporter 24sedam za petama američkim borbenim vozilima (FOTO)

12.04.2024

19:45

0

Autor: M. Vu.

Striker je porodica oklopnih borbenih vozila sa osam točkova koja su nastala od kanadskog LAV III

Kolona "Strikera" ide ka Ukrajini! Reporter 24sedam za petama američkim borbenim vozilima (FOTO)
50 vozila Stryker ide kroz Poljsku ka Ukrajini - Copyright 24sedam

Duga kolona oklopnih vozila kretala su se danas u Poljskoj ka Ukrajini. Čak 50 vozila američkih Strikera. Reporter 24sedam je uspeo da usnimi kretanje vozila koji idu u Ukrajinu kao deo pomoći američke vlade kako bi na neki način pokušali da savladaju Rusiju. Pitanje je, da li će uspeti, pošto već izvesno vreme gube u ratu protiv Moskve na svim poljima.

Da su u pitanju američka vozila nam je potvrdio i vojni analitičar Vlade Radulović.

- U pitanju je druga faza vežbe Defender 24, odnosno podvežba Saber Strike na istočnom krilu NATO. Koliko vidim, vozilo je američki Striker - rekao nam je Radulović.

24sedam
 

Šta su Strikeri?

Striker je porodica oklopnih borbenih vozila sa osam točkova koja su nastala od kanadskog LAV III. Striker vozila proizvodi General Dinamics Land Sistems-Canada (GDLS-C) za vojsku Sjedinjenih Država u fabrici u Londonu. Ima pogon na sva četiri točka (8×4) i može se prebaciti na pogon na sva četiri točka (8×8).

Prema američkoj vojsci, postoji 18 različitih varijanti Strikera. Neki su napravljeni prvenstveno da vojnike voze u i iz bitke, dok su drugi dizajnirani da nose oružje poput minobacača od 120 milimetara za pružanje vatrene podrške. Mogu da nose i oružje srednjeg i velikog kalibra za direktnu vatru na neprijateljske trupe sa topovima kalibra 30 milimetara ili čak većim topovima od 105 milimetara, ali ih je većina naoružana samo jednim teškim mitraljezom na daljinsko upravljanje.

Iako Strikeri nisu toliko moćni ili zaštićeni kao tenkovi, oklopno borbeno vozilo s osam točkova može da radi u snegu, blatu i pesku, iako je mobilnost van puta donekle ograničena nedostatkom gusenica. Stryker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je odluka da rasporede brigadu na mestima koja odgovaraju njenim jedinstvenim kvalitetima.

 

 

Striker, uprkos impresivnoj veličini, u osnovi je oklopni transporter za do devet putnika. Bojni taksi, onaj koji su američka vojska i proizvođač General Dynamics optimizirali za gradske operacije.

Vežba Defender 24: Najveća vojna vežba od Hladnog rata

Zapadna vojna alijansa saopštila je da će oko 90.000 vojnika učestvovati u višemesečnoj vežbi Steadfast Defender 24 koja je osmišljena da testira odbrambenu moć NATO-a.

Vežba je osmišljena da simulira odgovor vojne alijanse koju čini 31 zemlja na napad rivala poput Rusije.

Sastoji se od niza manjih zasebnih vežbi i održava se od Severne Amerike do istočnog krila NATO-a blizu granice sa Rusijom.

U njoj učestvuje oko 50 mornaričkih brodova, 80 aviona i više od 1.100 borbenih vozila.

Vežba je najveća od vežbe Reforger iz 1988. tokom Hladnog rata.

Preokret u korist Rusije na donjeckom pravcu

Na svim pravcima u Donjeckoj Narodnoj Republici došlo je do preokreta u korist ruskih snaga, to potvrđuju razmere svakodnevnog napredovanja trupa, rekao je za savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.

"Mnogo naše oružje je superiornije od neprijateljskog. Zato sam optimista i danas mogu da kažem da je to prekretnica u korist Rusije na donjeckom delu fronta. To se vidi u očima naših momaka koji već čekaju da se vratimo na ustavne granice Donjecke Narodne Republike", rekao je Kimakovski.

Svoju izjavu potkrepio je izveštajima sa fronta ali i informacijama koje dobija od svog sina koji se na lazi na prvim linijama.

Kako je ranije objasnio, ruske trupe ostvaruju značajne napretke kod Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, što im otvara operativni prostor u nekoliko pravaca odjednom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike