RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Izraelski vojnici će goreti na ulicama Gaze; Tel Aviv: Gotova još jedna faza priprema za rat sa Hezbolahom

07.04.2024

07:03 >> 23:20

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Izraelski vojnici će goreti na ulicama Gaze; Tel Aviv: Gotova još jedna faza priprema za rat sa Hezbolahom
Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 182. dan. 

Od neuhranjenosti i dehidracije u Gazi je umrlo 28 dece, prenosi OCHA.

Telo jednog od talaca otetih 7. oktobra pronađeno je u Kan Junisu, saopštio je IDF.

Pentagon je uveren da se Teheran sprema da uzvrati napad posle udara Izraela na konzulat Irana u Damasku.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je objašnjenje ubistva 196 humanitarnih radnika, u toku izraelskih akcija.

                              ***UŽIVO***

23.19 - "Izraelske trupe napustile Gazu kako bi se pripremile za nove misije, uključujući Rafu"

Izraelski ministar odbrane Joav Galan kaže da su izraelske trupe koje su se u nedelju povukle iz Gaze učinile to kako bi se pripremile za buduće operacije, uključujući i grad Rafa na jugu enklave.

22.16 - Pred Sudom u Hagu počinje saslušanje po tužbi Nikaragve protiv Nemačke

Najviši sud Ujedinjenih naroda u Hagu u ponedeljak raspravlja o slučaju kojim se traži prekid nemačke vojne pomoći i druge podrške Izraelu.

Nikaragva kaže da Berlin “olakšava” dela genocida i kršenja međunarodnog prava u Gazi, gde je u izraelskom ratu ubijeno više od 33.000 Palestinaca.

Dok je predmet Nikaragve usmeren na Nemačku, on indirektno cilja na izraelski napad na Gazu.

21.30 - Najmanje 50.000 demonstranata na protestu u Jerusalimu traži oslobađanje talaca

Najmanje 50.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu na večerašnjem mitingu kojim se obeležava pola godine zatočeništva za preostala 133 taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, rekao je portparol Foruma porodica talaca i nestalih osoba koji je organizovao protest.

Učesnici protesta su pozvali izraelsku vladu, a posebno premijera Benjamina Netanijahua, da postignu dogovor o oslobađanju talaca, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg)
 

20.31 - Papa se u ponedeljak u Vatikanu sastaje sa porodicama izraelskih zarobljenika

Prema izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, porodice će se pridružiti ministru spoljnih poslova Izraelu Kacu tokom njegove posete Rimu i Vatikanu.

U objavi na X-u, Kac je rekao da je do sastanka došlo na zahev Izraela.

Takođe, kaže da “sastanak i papina podrška imaju veliku moralnu težinu koja šalje jasnu poruku: Svet bi trebalo da se mobiliše i deluje za bezuslovno oslobađanje svih otetih”.

19.50 - Halevi: Izraelska vojska pripremljena da deluje protiv Irana u napadu i odbrani

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da je izraelska vojska pripremljena da deluje protiv Irana i u napadu i u odbrani, odgovarajući na pretnje Teherana da će odgovoriti na ubistvo najvišeg oficira Korpusa Iranske revolucionarne garde u Siriji koje je navodno počinio Izrael.

- Pripremili smo se za ovo, imamo dobre odbrambene sisteme, znamo kako da snažno delujemo protiv Irana na bližim i udaljenim mestima - naveo je Halevi, preneo je Tajms of Izrael.

19.42 - Bišara: Povlačenje izraelskih snaga može značiti pregrupisavanje za napad na Rafu


Izraelska vojska saopštila je da je povukla većinu svojih kopnenih snaga iz južnog pojasa Gaze, osim jedne brigade.

Izraelski vojni radio je saopštio da je 98. divizija, čije su brigade bile intenzivno uključene u borbena dejstva, povučena iz Kan Junisa.

Posebno žestoke borbe vođene su sinoć, a pripadnici Hamasa tvrde da su ubili 14 izraelskih vojnika.

 

 

Politički analitičar Marvan Bišara prokomentarisao je povlačenje izraelske vojske iz Kan Junisa.

18.55 - Hamas: Izraelski vojnici će goreti na ulicama Gaze

Vojno krilo Hamasa, brigada Al Kasam, poručila je izraelskoj vojsci da će njeni pripadnici ''goreti na ulicama Gaze''.

''Možete ući u ulice Gaze, ali ćete svaki put izgoreti na našim ulicama, zahvaljujući nesalomivoj rabrosti naših boraca'', poručili su priapdnici Al Kasama u video-poruci koju su objavili na društvenim mrežama, prenosi agencija Anadolija.

18.55 - Izrael: Gotova još jedna faza priprema za rat sa Hezbolahom na severnom frontu

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su danas da su završile još jednu fazu priprema za mogući rat na severnom frontu sa militantnom grupom Hezbolah, na granici sa Libanom i Sirijom.

"U proteklim danima, još jedna faza spremanja Severne komande za rat je završena, s fokusom na operativna skladišta za hitne slučajeve u slučaju potrebe za širokom mobilizacijom trupa IDF", piše u saopštenju, prenosi Rojters.

16.58 - CIA, Mosad i Šin Bet učestvuju na pregovorima u Kairu

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea i Ronen Bar, šef bezbednosne agencije Šin Bet, biće uključeni u pregovore o mogućem privremenom primirju u Pojasu Gaze i o sporazumu o oslobađanju talaca, prenela je Al džazira.

Delegacija Izraela putovaće u Kairo u ''proširenom sastavu'', što potencijalno uključuje jednog ili više predstavnika vojske, ali još nije poznat konkretan sastav delegacije.

Poznato je da će pregovorima prisustvovati šef CIA-e Viljam Barns, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim el Tani i šef egipatske Generalne obaveštajne uprave Abas Kamel.

16.43 - MekGoldrik o Gazi: Situacija je jednostavno katastrofalna

Situacija u Gazi je jednostavno katastrofalna, izjavio je danas koordinator Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć (OCHA) na okupiranim palestinskim teritorijama Džejmi MekGoldrik. Tokom proteklih šest meseci, narod Gaze je pretrpeo nesagledive patnje, istakao je MekGoldrik, navodi se u saopštenju OCHA. Prema njegovim rečina, više od 32.000 Palestinaca je ubijeno, a još 75.000 je ranjeno.

 

 

16.25 - Bela kuća: IDF se povukle iz južne Gaze zbog odmora

Povlačenje najvećeg broja kopnenih sanga izraelske vojske iz južnog dela Pojasa Gaze predstavlja ''odmor i pregrupisavanje'' i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

''Kako razumemo i kroz njihova javna saopštenja, u stvari se radi samo o odmoru i osposobljavanju tih trupa a ne nužno o nekoj novoj operaciji'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

15.30 - Predsednik parlamenta Irana: Osveta Izraelu biće okrutna

Predsednik iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je da će "neizbežna osveta" za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku biti okrutna i "ubrzati propast cionističkog režima".

Kalibaf je u obraćanju na sednici potvrdio da će Iran "definitivno kazniti" izraelski režim za napad 1. aprila koji je, kako tvrdi, pokazao da Izrael drsko krši međunarodno pravo, prenosi iranski Tasnim.

14.40 - Netanijahu: Izrael je na korak od pobede u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.

On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni posle šest meseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negde u enklavi, prenosi Rojters. Istakao je da Izrael, uprkos rastućem međunarodnom pritisku, neće popustiti pred ''ekstremnim'' zahtevima lidera Hamasa.

Komentarišući masovni protest protiv vlade i poziv demonstranata da vlada postigne dogovor o taocima, Netanijahu je rekao da "osuđuje svaki oblik nasilja, gaženje demonstranata ili napad na policajce". Više hiljada ljudi protestovalo je juče u više izraelskih gradova, tražeći da izraelska vlada pristane na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze. (Kraj) ird/mj

13.45- Kameron: Podrška Britanije Izraelu zavisi od poštovanja međunarodnog prava

Britanska podrška Izraelu zavisi od toga da li se Izrael pridržava međunarodnog humanitarnog prava, poručio je danas britanski šef diplomatije Dejvid Kameron. ''Naša podrška nije bezuslovna. Očekujemo da će tako ponosna i uspešna demokratija poštovati međunarodno humanitarno pravo, čak i u ovim izazovima'', napisao je Kameron u kolumni koju je objavio Sandej Tajms.

AP Photo/Alberto Pezzali Pixabay
 

 

Uprkos tome što je britanska vlada među najvećim saveznicima Izraela od početka rata u Pojasu Gaze, Kameron je poslednjih meseci počeo da koristi snažniju retoriku zbog užasne situacije u enklavi, upozorivši da postoji rizik od masovne gladi ukoliko Izrael ne dozvoli veću količinu humanitarne pomoći.

U današnjem saopštenju povodom obeležavanja šest meseci od napada palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela, čime je započet rat, britanski premijer Riši Sunak ponovo je pozvao Hamas da oslobodi izraelske taoce i da odmah prekine s borbama. ''Nastavljamo da podržavamo pravo Izraela da se odbrani od terorista Hamasa, ali cela Velika Britanija je šokirana zbog krvoprolića i ubistvom hrabrih britanskih heroja koji su donosili hranu onima kojima je potrebna'', napisao je Kameron, aludirajući na ubijene radnike Svetske centralne kuhinje (WCK), koji su stradali u napadu izraelske vojske ranije ove sedmice.

12.00 - Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters. Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u severi deo Pojasa.

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu. Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj dece. 

7.4 0- Gutereš: 7. oktobar dan bola za Izrael i svet

Profimedia
 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš nazvao je 7. oktobar, dan kada je pre pola godine palestinska militantna grupa Hamas napala jug Izraela, "danom bola za Izrael i svet". Gutereš je u video izjavi objavljenoj danas na platformi X naveo da on lično i organizacija UN žale za oko 1.200 ljudi, većinom civila, "koji su hladnokrvno ubijeni" u napadu Hamasa pre šest meseci.

"Ništa ne može opravdati užas koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra", istakao je Gutereš i osudio seksualno nasilje, mučenje, ranjavanje i kidnapovanje civila i ispaljivanje raketa na civilne ciljeve. On je pozvao na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje još drže Hamas i druge naoružane grupe. Palestinska militantna grupa Hamas izvela je 7. oktobra prošle godine raketni napad, a potom i upad na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a njih više od 200 uzeto za taoce.

7.30  Velika Britanija šalje brod za isporuku pomoći Gazi novim humanitarnim koridorom

Brod britanske Kraljevske mornarice isporučiće pomoć Gazi u okviru međunarodnih napora da se pomogne u uspostavljanju novog humanitarnog pomorskog koridora početkom maja, saopštili su britansko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

"Situacija u Gazi je strašna i izgledi za glad su stvarni. Ostajemo posvećeni pružanju pomoći onima kojima je očajnički potrebna“, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju. Kameron je, takođe, obećao 9,7 miliona funti, odnosno 12,26 miliona dolara za opremu, pomoć i logistiku kako bi pomogli u uspostavljanju pomorskog koridora od Kipra do Gaze, saopštila je njegova kancelarija, a prenosi Rojters.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps saopštio je da će privremeno pristanište na obali Gaze biti namenjeno pristajanju teretnih brodova koji će dopremati pomoć za palestinsku enklavu morem,

7.20 - Izraelski vazdušni udari na položaje Hezbolaha u istočnom Libanu

Nekoliko sati nakon obaranja izraelskog drona iznad Libana, Izrael je počeo vazdušne udare na dolinu Beka u istočnom Libanu, potvrdila su dva neimenovana libanska bezbednosna izvora. Kako prenosi Rojters, ovi izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio logor za vojnu obuku u selu Janta, blizu granice sa Sirijom, koji pripada oružanoj grupi Hezbolah.

"Dron tipa Hermes 900 koji pripada izraelskoj vojsci oborili su u subotu, 6. aprila u libanskom vazdušnom prostoru borci islamskog otpora u Libanu", saopštio je Hezbolah.

Izraelska vojska (IDF) navela je da je gađala lokacije koje pripadaju Hezbolahovoj jedinici protivvazdušne odbrane u Balbeku. U saopštenju se takođe navodi da su izraelski napadi bili odgovor na jučerašnje obaranje izraelskog vojnog drona raketom zemlja-vazduh iznad južnog Libana, prenosi Tajms of Izrael. Izraelske snage sinoć su gađale i lokacije Hezbolaha u Ajta aš-Šabu i Odaisehu, dodaje se u saopštenju IDF.

07.03 - Kasamske brigade tvrde da je u Kan Junisu ubijeno više desetina izraelskih vojnika

Hamasovo vojno krilo, Brigade Kasam, tvrdi da je ubilo najmanje 14 izraelskih vojnika tokom sukoba u proteklih nekoliko sati.

Novinar Al Džazire Tarek Abu Azum, izveštavajući iz Rafe u južnom pojasu Gaze, rekao je Junisu, blizu granice grada sa Izraelom.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

On je dodao da su u drugom napadu za koji je Hamas preuzeo odgovornost u naselju Al-Amal, tri izraelska tenka Merkava pogođena su protivtenkovskim projektilima, a pet izraelskih vojnika je poginulo.

06.55 - Bivši šef Šin Beta: „Vojna kampanja u Gazi je dostigla svoj limit“

Izraelski list Haarec piše da je bivši šef Šin Beta Ami Ajalon tokom demonstracija u Haifi rekao da je „vojna kampanja u Gazi dostigla svoju granicu“.

Izraelski Šin Bet, ili Šabak kako je poznat i na hebrejskom i na arapskom, je interna obaveštajna služba i jedan od tri ogranka izraelske Službe opšte bezbednosti.

„Naši vojnici su primorani da ponovo zauzmu mesta koja su bila okupirana pre nekoliko nedelja i postanu policija za stanovništvo puno gneva i mržnje. Primorani su da ubijaju gladne civile koji ih napadaju dok štite konvoje humanitarne pomoći“, rekao je Ajalon.

Kako je protekao jučerašnju dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

 

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike