Kadirov se pohvalio pojačanjem: Hiljade bivših boraca Vagnera pridružuje se čečenskoj specijalnoj jedinici

06.04.2024

17:24

0

Ministarstvo odbrane Rusije već je dodelilo neophodan broj slobodnih mesta za smeštaj pridošlica u Ahmatu

Kadirov se pohvalio pojačanjem: Hiljade bivših boraca Vagnera pridružuje se čečenskoj specijalnoj jedinici
Ramzan Kadirov - Copyright Profimedia

Specijalna jedinica Ahmat iz Čečenske Republike uvećaće se za 3.000 boraca bivše grupe Vagner, najavio je regionalni šef Ramzan Kadirov.

Elitnoj čečenskoj jedinici pridružiće se i renomirani komandant Vagnera sa pozivnim znakom Ratibor.

Nakon neuspelog pokušaja pobune sada pokojnog šefa Vagnera Evgenija Prigožina u junu 2023. godine ruske vlasti su dale članovima grupe izbor da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane ili da se presele u Belorusiju.

Kadirov je u petak na svom Telegram kanalu napisao da je Ministarstvo odbrane Rusije već dodelilo neophodan broj slobodnih mesta za smeštaj pridošlica u Ahmatu. On je dodao da će drugi aranžmani i formalnosti "biti rešeni u bliskoj budućnosti“, a bivši Vagnerovi borci će uskoro krenuti u akciju.

Čečenski lider je pozdravio borce kao iskusne i "veoma efikasne ratnike“, koji su svoju hrabrost dokazali u Ukrajini. On je opisao uključivanje takvih trupa u Ahmat kao "strateški važan korak ka jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje“.

Profimedia
 

- Ujedinjuje nas jedna svrha - da branimo otadžbinu i njene interese. Uveren sam da će ova odluka vrlo brzo imati značajan uticaj na to kako napreduje specijalna vojna operacija - zaključio je Kadirov.

U februaru je komandant Ahmata Apti Alaudinov rekao ruskim medijima da u njegovom odredu postoje tri odvojene jedinice sastavljene od bivših boraca Vagnera.

Ahmat je deo ruske Nacionalne garde, koja je unutrašnja vojna sila koja je direktno odgovorna predsedniku i šefu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Grupa Vagner je odigrala ključnu ulogu u zauzimanju grada Artjomovska (Bahmuta) u Donbasu prošlog maja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike