Kadirov uveren: Rat u Ukrajini će se završiti za nekoliko meseci, da je Putin razmišljao kao Izrael, bio bi gotov za tri meseca

14.12.2023

16:27

0

Čečenski lider smatra da će sve biti gotovo do polovine sledeće godine

Kadirov uveren: Rat u Ukrajini će se završiti za nekoliko meseci, da je Putin razmišljao kao Izrael, bio bi gotov za tri meseca
Ramzan Kadirov - Copyright Profimedia

Sukob u Ukrajini verovatno će biti gotov do proleća ili leta 2024, pošto Kijevu ponestaju svi neophodni resursi, predvideo je čečenski lider Ramzan Kadirov tokom televizijskog telefonskog razgovora u sredu.

Vojnici iz Čečenije odigrali su značajnu ulogu u sukobu sa Ukrajinom, a šef južne ruske republike pomno prati napredak na liniji fronta. On očekuje da će nedostatak ljudstva, naoružanja i novca u potpunosti narušiti vojne kapacitete Kijeva najkasnije do juna ili jula.

Govoreći na čečenskom, on je razmatrao da je Rusija mogla da slomi Ukrajinu za tri meseca da je bila voljna da se bori na način na koji Izrael trenutno vodi rat u Gazi.

- Predsednik nam je naredio da infrastrukturu i gradove očuvamo što je moguće netaknutijim, inače bismo zauzeli Kijev. Bili smo udaljeni sedam kilometara. Ali predsednik nema interes da uništi Ukrajinu kao državu - rekao je Kadirov, preneli su ruski mediji.

Ruske trupe su se približile ukrajinskoj prestonici tokom rane faze neprijateljstava. Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da povlači trupe nakon pokretanja mirovnih pregovora u Istanbulu u martu 2022. uz posredovanje Turske, gde su delegacije potpisale nacrt primirja.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Kadirov

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kasnije je prekinuo pregovore, tvrdeći da oni više nisu mogući zbog navodnog otkrivanja dokaza ratnih zločina u gradu Buča, koji su napustile ruske trupe. Moskva je potpuno negirala optužbe i nazvala tvrdnje Kijeva izgovorom za nastavak neprijateljstava.

Tadašnji britanski premijer Boris Džonson sabotirao je mirovni sporazum u nastajanju, rekavši ukrajinskoj vladi da ga zapadne zemlje neće podržati. Džonsonovu ulogu je nedavno potvrdio ukrajinski poslanik David Arahamija, koji je predvodio delegaciju svoje zemlje u Istanbulu. Džonson je rekao Kijevu da „samo ratuje“, kazao je poslanik u intervjuu.

Kijev i njegovi strani podržavaoci računali su na uspehe na bojnom polju tokom kontraofanzive ove godine, za koju je ukrajinska vojska dobila teško naoružanje zapadne proizvodnje, uključujući glavne borbene tenkove. Šestomesečne borbe nisu donele značajnije teritorijalne dobitke i imale su visoku cenu za Ukrajinu. Ruska vojska procenila je gubitke svog protivnika na preko 125.000 vojnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike