Vagnerovci se vratili na frontove u Ukrajini: Sada rade za rusko Ministarstvo odbrane

28.09.2023

13:46

0

Ruska privatna vojna kompanija povukla se sa fronta u maju ove godine

Vagnerovci se vratili na frontove u Ukrajini: Sada rade za rusko Ministarstvo odbrane
Copyright Profimedia

Borci grupe „Vagner“ vratili su se na ratište kod Artjomovska (Bahmut u Ukrajini), javio je u sredu CNN, pozivajući se na komandante u Kijevu. Ruska privatna vojna kompanija povukla se sa fronta u maju, da bi kasnije izvela kratkotrajnu pobunu.

Sergej Čerevati, zamenik komandanta za komunikacije istočnih ukrajinskih snaga, rekao je američkom mediju da bivše „Vagnerove“ trupe sada rade za rusko Ministarstvo odbrane ili njegove povezane strukture i da su raspršene među različitim jedinicama na liniji fronta.

- Zasada ih ima nekoliko stotina u našem pravcu, na istočnom frontu, u različitim oblastima - tvrdi Čerevati.

Ukrajinski operater dronova u blizini Artjomovska takođe je rekao za CNN: „Vagner je ovde“, dodajući da su borci brzo promenili svoje komandante i vratili se.

Grupa „Vagner“ je bila ključna u preuzimanju kontrole nad Artjomovskom, važnim uporištem u Donbasu koje su ruske trupe zauzele krajem maja nakon višemesečnih borbi. Nekoliko dana kasnije Evgenije Prigožin, sada pokojni šef grupe „Vagner“, najavio je povlačenje sa linije fronta, navodeći da su pozicije koje su ranije zauzimale „Vagnerove“ trupe predate ruskoj vojsci.

Profimedia
Prigožin s vagnerovcima

Do povlačenja je došlo usred zategnutih odnosa između Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane. Šef „Vagnera“ je više puta optuživao zvaničnike odbrane da njegovim trupama obezbeđuju neadekvatne zalihe municije. Ministarstvo je negiralo te tvrdnje i zahtevalo da sve „dobrovoljačke jedinice“ koje učestvuju u sukobu sa Ukrajinom potpišu ugovore sa ruskom vojskom – što je Prigožin odbio da uradi.

Svađa je kulminirala krajem juna, kada je šef „Vagnera“ optužio Ministarstvo odbrane za granatiranje jednog od terenskih kampova „Vagnera“, što je Ministarstvo demantovalo, i najavio „marš pravde“ na Moskvu. Kasnije je pristao da zaustavi svoje napredovanje u sklopu sporazuma sa Moskvom u kom je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

U okviru sporazuma vagnerovci su dobili ponudu od ruskog predsednika Vladimira Putina da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane ili da se presele u Belorusiju.

Prigožin je poginuo zajedno sa nekoliko visokorangiranih „Vagnerovih“ operativaca u avgustu u avionskoj nesreći u ruskoj Tverskoj oblasti. Istraga o incidentu je u toku i uključiće mogućnost da je pad bio „zločin sa predumišljajem“, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike