Čečenija postaje dom za izbeglice iz Pojasa Gaze: Kadirov najavio 35 besplatnih stanova

12.01.2024

00:32

0

Projekat finansira fond Heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova i on podrazumeva izgradnju pet višespratnica, sa ukupno 35 stanova

Čečenija postaje dom za izbeglice iz Pojasa Gaze: Kadirov najavio 35 besplatnih stanova
Ramzan Kadirov - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Lider Čečenije Ramzan Kadirom objavio je vest na Telegramu da je u Čečenskoj Republici Rusije počela izgradnja posebnog rejona, koji će naseliti izbeglice iz Palestine.

Projekat finansira fond Heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova i on podrazumeva izgradnju pet višespratnica, sa ukupno 35 stanova. Ukupna površina novih stambenih objekata iznosiće 4.200 kvadratnih metara. Novi objekti biće izgrađeni u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

"Sa velikim zadovoljstvom sam čestitao raseljenim licima na tome što će uskoro dobiti sopstveni stambeni prostor. Posebno sam naglasio da ćemo im i dalje pružati sveobuhvatnu pomoć i podršku u rešavanju njihovih problematičnih pitanja. Takođe, svaka porodica izbeglica dobila je i po 100 hiljada rubalja", napisao je Kadirov.

AP Photo/Hatem Ali
 

Lider Čečenije je obećao da će nastaviti da pomaže izbeglicama da se adaptiraju na nove uslove života, što uključuje i pomoć pri dobijanju posla.

I na tom planu, kako kaže, već su postignuti određeni rezultati: 30 izbeglica već je zapošljeno i to u sferi zdravstva, dok su za druge omogućeni časovi ruskog jezika.

Kadirov je, podsetimo, ranije komentarisao poslednje zaoštravanje palestinsko-izraelskog sukoba i to rečima: "Mi podržavamo Palestinu." Poručio je da se u čečenskim džamijama održavaju kolektivne molitve za Palestince i istakao da se protivi ratu na Bliskom istoku, koji, kako ocenjuje, "za razliku od drugih sukoba može da eskalira u nešto više". Lider Čečenije je čak predložio i da se u zonu konflikta pošalju čečenski mirovnjaci jer bi oni, kako kaže, tamo zaveli red.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike