Zelenski podvio rep: Moraćemo da se povučemo pred Rusima, prisiljeni smo na to

30.03.2024

10:47

0

Administracija američkog lidera Džoa Bajdena već nedeljama pokušava da progura u Predstavničkom domu novi paket pomoći

Zelenski podvio rep: Moraćemo da se povučemo pred Rusima, prisiljeni smo na to
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je ozbiljan apel Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, naglašavajući da će ukrajinske snage biti prisiljene da prepuste još teritorija Rusiji ukoliko američka vojna pomoć ne stigne uskoro.

Zelenski je istakao hitnost situacije, navodeći da nedostatak pomoći iz SAD može dovesti do dramatičnih posledica, jer bi veliki ukrajinski gradovi potencijalno bili ugroženi.

Administracija američkog lidera Džoa Bajdena pokušava da progura u Predstavničkom domu paket pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje sumu od 60 milijardi dolara namenjenih Ukrajini. Uprkos odobrenju u Senatu, prolazak ovog paketa kroz Predstavnički dom već traje više od mesec dana.

- Ako nema podrške SAD, to znači da nemamo protivvazdušnu obranu, rakete Patriot, uređaje za ometanje elektroničkog ratovanja, topničke granate od 155 milimetara. To znači da ćemo se vratiti, povući, korak po korak, malim koracima - rekao je Zelenski za Vašington post.

Kijev će, kako je naglasio, biti prisiljen da štedi na resursima.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Ako vam je potrebno 8.000 metaka za odbranu prve linije, a imate samo, na primer, 2.000 granata, nemate izbora nego da učinak bude manji - istakao je ukrajinski predsednik.

Bez američke pomoći, Ukrajina bi ostala bez ključnih vojnih resursa poput protuzračne obrane, raketa Patriot, uređaja za ometanje elektroničkog ratovanja i topničkih granata od 155 milimetara.

Veći deo istočne Ukrajine pod kontrolom je ruske vojske otkako je Moskva pokrenula specijalnu vojnu operaciju pre više od dve godine.

Prošlog meseca Kijev je najavio povlačenje iz Avdejevke, jednog od većih gradova na istočnom frontu, koji je mesecima bio pod ruskom opsadom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike