Kijev se uvredio: Ne sviđa mu se ideja da Amerika šalje pomoć u vidu kredita

20.03.2024

23:11

0

Američki senator Lindzi Grem je prilikom posete Kijevu rekao da Vašington treba da pruži pomoć Kijevu samo u vidu kredita

Kijev se uvredio: Ne sviđa mu se ideja da Amerika šalje pomoć u vidu kredita
Kijev u mraku - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

Kijev se uvredio zbog američke ideje da se Ukrajini pomogne u vidu kredita, preneo je "Politiko", pozivajući se na izvor blizak kabinetu Vladimira Zelenskog.

Naime, američki senator Lindzi Grem je prilikom posete Kijevu rekao da Vašington treba da pruži pomoć Kijevu samo u vidu kredita, pošto su same SAD nagomilale ogroman nacionalni dug.

Uprkos tome što se o ovoj ideji već nekoliko nedelja raspravlja u američkom Kongresu, Kijev o tome nije bio posebno obavešten, rekao je neimenovani izvor, navodeći da nije čuo nikakve konkretne predloge na ovu temu upućene Kijevu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Kijevu se uopšte ne sviđa ova ideja – u Ukrajini se to smatra "pomalo uvredljivim predlogom", s obzirom na bezbednosne garancije Budimpeštanskog memoranduma, pojasnio je izvor.

Uprkos tome što su SAD prošle nedelje dodelile jedinstveni paket pomoći Kijevu od 300 miliona dolara, američki Kongres još uvek nije pristao na predlog zakona koji podrazumeva 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Zbog neizvesnosti oko predloga zakona o dodeli novca Kijevu, koji traje već nekoliko meseci, republikanci u Predstavničkom domu su pripremili sopstvenu verziju plana pomoći Ukrajini u vidu kredita, a ne davanja pomoć, kako je do sada bio slučaj, kako su preneli lokalni mediji.

Ukrajina je 1994. godine potpisala Budimpeštanski memorandum, odrekavši se svojih zaliha nuklearnog oružja u zamenu za obećanje drugih zemalja potpisnica (Rusija, SAD, UK) da će joj garantovati bezbednost.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov je u februaru u intervjuu za "Tajms" oštro govorio o američkim garancijama po Budimpeštanskom memorandumu, rekavši da potpis američkog predsednika ništa ne vredi.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike