Zaharova: Makronova izjava o slanju trupa je samo početak podele Ukrajine

13.03.2024

15:52

0

"NATO je spreman da okupira i podeli Ukrajinu"

Zaharova: Makronova izjava o slanju trupa je samo početak podele Ukrajine
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Zapadne zemlje počele su da dele Ukrajinu, o čemu svedoče reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u ovu zemlju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Radi se o tome da su saveznici počeli da dele Ukrajinu. I sve te Makronove i izjave drugih političara povezane su upravo podelom, sa njihovog stanovišta, Ukrajine - rekla je Zaharova.

Još jedan dokaz priprema za podelu je nespremnost zemalja NATO-a da prime Ukrajinu u Alijansu, jer bi njen ulazak zahtevao da sve članice NATO-a priznaju njene granice, istakla je ona.

Prema njenim rečima, NATO je spreman da okupira i podeli Ukrajinu, a sada "počinje moralna priprema i sopstvenog stanovništva zemalja NATO-a i građana Ukrajine za takve korake".

Stephanie Lecocq/Pool via AP
Francuski predsednik Emanuel Makron

- Sve se to dešava, kao što članice NATO-a uvek rade, pod tuđom zastavom. Ovo je još jedno insceniranje navodnog suprotstavljanja Rusiji. U stvari, radi se o tome da oni počinju da dele ostatke Ukrajine među sobom. Vreme je da se još jednom razmisli o tome šta će se desiti ako svoju sudbinu poveriš NATO-u - dodala je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, posle čega je negodovao veliki broj evropskih lidera.

U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.

"NATO će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije"

Snage NATO-a će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije, izjavila je Marija Zaharova.

- Švedske vlasti ne mogu, a da ne shvate da će sada snage tog agresivnog bloka sve više biti na teritoriji njihove zemlje, koja je nedavno pristupila NATO-u, i da će biti više vojnih aktivnosti usmerenih protiv naše zemlje, uključujući obaveštajne - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

Ona je istakla da je Moskvi "od početka bilo potpuno jasno" da će težnja Švedske da se prodruži NATO-u samo dovesti do većih napetosti u regionu Baltičkog mora i pretvoriti region od zone saradnje u zonu potencijalne konfrontacije.

Švedska je prošle sedmice zvanično pristupila NATO-u, nakon što je mađarski parlament, nakon dve godine, u februaru ratifikovao zahtev Stokholma.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike