Američki oficir otkrio detalje: Poljska se priprema za rat sa Rusijom, planiraju i da udare prvi

22.03.2024

17:21

0

Nedavne izjave najviših poljskih zvaničnika o navodnim planovima Moskve da napadne NATO imaju za cilj da opravdaju preventivnu vojnu operaciju, tvrdi Krapivnik

Američki oficir otkrio detalje: Poljska se priprema za rat sa Rusijom, planiraju i da udare prvi
Copyright Profimedia

Poljska vlada "mentalno" priprema svoje stanovništvo za direktnu umešanost zemlje u sukob u Ukrajini, izjavio je u četvrtak za RT bivši oficir američke vojske Stanislav Krapivnik.

On je tvrdio da nedavne izjave najviših poljskih zvaničnika o navodnim planovima Rusije da napadne NATO imaju za cilj da opravdaju preventivnu vojnu operaciju.

Tokom proteklih nekoliko nedelja određeni broj visokih civilnih i vojnih zvaničnika iz više država članica NATO-a upozoravao je bez dokaza je da bi Moskva mogla da napadne neku od zemalja članica vojnog bloka u narednim godinama.

Načelnik poljskog generalštaba general Veslav Kukula rekao je u ponedeljak da se "Rusija sprema za sukob sa NATO-om" u narednoj deceniji. On je dodao da će Moskva "iskoristiti svaku priliku i svaku slabost koja se može operacionalizovati da bi ostvarila sopstvene interese“.

Prema Krapivniku, takve izjave su deo "psihološke operacije” Varšave koja je osmišljena da "pripremi narod za rat”. On je sugerisao da, budući da je „rusofobija u Poljskoj ravna nacionalnoj karakteristici“, većina stanovništva spremno prihvata takve narative.

Penzionisani oficir američke vojske predvideo je da će poljska vlada tada početi da se zalaže za "prvi udar“ kako bi sprečila ruske snage da dođu do granice zemlje.

Krapivnik je rekao da bi, iako bi mnoge zemlje NATO-a želele da izbegnu ulazak u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, blok neizbežno bio uvučen u sukob ako bi više "srećnih“ nacija poput Poljske, Češke i baltičkih država delovalo prvo.

On je, međutim, primetio da neke nacije, uključujući Mađarsku, Slovačku, Bugarsku, Grčku i pre svega SAD, verovatno neće učestvovati.

Povodom stava Vašingtona Krapivnik je tvrdio da tamošnje rukovodstvo neće imati dileme da "žrtvuje Evropljane“.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je jasno stavio do znanja da Moskva ne planira da napadne NATO. Obraćajući se svojim pristalicama tokom vikenda nakon pobede na predsedničkim izborima, on je rekao da je "sve moguće u savremenom svetu“, ali da je "teško da je neko zainteresovan“ za punu vojnu konfrontaciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike