Stranačke kolege otkrile šta se krije iza ratnohuškačkih izjava: Makron veruje da će Ukrajina pasti veoma brzo

22.03.2024

13:53

0

Moskva je oštro osudila primedbe francuskog predsednika i upozorila NATO da ne preduzima dalje neprijateljske poteze

Stranačke kolege otkrile šta se krije iza ratnohuškačkih izjava: Makron veruje da će Ukrajina pasti veoma brzo
Emanuel Makron - Copyright Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron veruje da bi Ukrajina mogla da bude poražena na bojnom polju u kratkom roku, izvestilo je u sredu francusko izdanje Politika.

Medij je razgovarao sa nekoliko članova predsednikove stranke koji su prethodne večeri prisustvovali radnoj večeri u Jelisejskoj palati. Dok je većina diskusije bila usredsređena na predstojeće izbore za Evropski parlament, iskrsla je i tema sukoba u Ukrajini.

- Ukrajina bi mogla da padne veoma brzo - citirao je Makrona jedan od izvora.

Makron je pojačao svoju retoriku o Ukrajini nekoliko nedelja nakon što je jedan broj francuskih državljana koji se bore u ime Kijeva ubijen u ruskom raketnom napadu. Na sastanku lidera EU u Parizu krajem februara on je rekao da ne isključuje mogućnost intervencije NATO-a u Ukrajini.

Iako su tu ideju brzo odbacile skoro sve članice bloka predvođenog SAD i njegov generalni sekretar, Makron se inatio, rekavši da "neče biti ograničenja“ u francuskoj podršci Kijevu i nazvavši Rusiju "protivnikom“. U međuvremenu, načelnik štaba francuske vojske Pjer Šil objavio je da je vojska zemlje "spremna“, verovatno za rat.

Moskva je oštro osudila Makronove primedbe i upozorila NATO da ne preduzima dalje neprijateljske poteze. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu učinilo bi direktan sukob sa Rusijom "neizbežnim".

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Marin Le Pen, istaknuta članica opozicione stranke Nacionalni savez i Makronov rival na izborima 2022. godine, optužila je predsednika prošle nedelje da je potegao pitanje Ukrajine zarad domaće izborne politike. Ankete su pokazale da Francuzi podržavaju pomoć Kijevu oružjem i novcem, ali podvlače crtu kad je u pitanju direktno učešće u borbama.

Zabrinutost da bi Kijev mogao da izgubi rat zasnovana je na nekoliko francuskih vojnih procena koje su ranije ovog meseca procurile u magazin "Marianne". U jednom izveštaju, posle letnje ofanzive Kijeva, zaključeno je da Ukrajina ne može da pobedi u sukobu vojnim putem. Drugi je opisao bitku kod Avdejevke kao ukrajinski poraz.

Nekoliko dana kasnije dnevnik "Mond" je tvrdio da je Makro razgovarao o mogućem slanju trupa u junu 2023. godine, kada je ukrajinska kontraofanziva počela. General Šil je takođe rekao da su Makronove izjave "pre svega politička i strateška poruka" Rusiji o "volji i posvećenosti" Francuske, a ne stvarna eskalacija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike