Indijski premijer zahtevao od Zelenskog da radi na uspostavljanju mira: Pozvao ga odmah nakon razgovora s Putinom

21.03.2024

13:23

0

U postu na Iksu Modi je istakao da je ukrajinskom lideru "preneo doslednu podršku Indije svim pokušajima za mir i brzo okončanje tekućeg sukoba”

Indijski premijer zahtevao od Zelenskog da radi na uspostavljanju mira: Pozvao ga odmah nakon razgovora s Putinom
Copyright AP Photo/Ajit Solanki

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u sredu istakao važnost mirnog rešavanja sukoba između Moskve i Kijeva.

Telefonski razgovor dvojice lidera održan je nekoliko sati nakon što je Modi pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da razgovara o proširenju bilateralnih odnosa, kao i o situaciji u Ukrajini.

U postu na Iksu Modi je istakao da je ukrajinskom lideru "preneo doslednu podršku Indije svim pokušajima za mir i brzo okončanje tekućeg sukoba”. Nju Delhi je takođe obećao da će Kijevu pružiti humanitarnu pomoć, dodao je on.

 

 

Komentarišući svoj razgovor sa Modijem, Zelenski je rekao da Kijev smatra da je učešće Indije na predloženoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj kasnije ove godine "važno", dok je Moskva potencijalni skup nazvala "besmislenim" i naznačila da nema nameru da učestvuje, čak i ako bude zvanično pozvana.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je prošle nedelje da će forum biti posvećen promociji "formule mira Zelenskog“, koju Moskva kritikuje kao nerealnu.

Ukrajinski predsednik je takođe pozvao na povećanje trgovinskih veza sa Indijom, sugerišući da bi timovi dve zemlje trebalo da se sastanu lično. On je takođe predložio održavanje sednice međuvladine komisije za saradnju u Nju Delhiju "u najskorije vreme".

Ranije ove nedelje, Blumberg i nekoliko indijskih medija citirali su izvore koji su rekli da bi ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba mogao da poseti Nju Delhi ovog meseca, pošto Kijev traži podršku za mirovne pregovore predvođene Švajcarskom od Indije, Kine i drugih zemalja globalnog juga. To bi bila prva poseta ukrajinskog zvaničnika Indiji na visokom nivou od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike