RAT NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 21 dete umrlo od gladi u Gazi; Izrael utvrđuje da li je likvidirao jednog od komandanata Hamasa

11.03.2024

07:00

1

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 21 dete umrlo od gladi u Gazi; Izrael utvrđuje da li je likvidirao jednog od komandanata Hamasa
Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 156. dan.

SAD i Jordan isporučili su novi paket humanitarne pomoći od više od 11.500 obroka za Pojas Gaze vazdušnim putem, saopštila je američka vojska.

Egipat je bio u kontaktu sa visokim Hamasovim i izraelskim zvaničnicima, kao i drugim posrednicima u nastojanju da ponovo pokrene pregovore o primirju u Pojasu Gaze tokom muslimanskog svetog meseca ramazana.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicima (UNRWA) saopštila je da je situacija na severu Gaze posebno tragična, gde je onemogućena isporuka humanitarne pomoći putem kopna, uprkos brojnim pozivima.

21.57 - Izrael utvrđuje da li je likvidirao jednog od komandanata Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da još uvek nastoji da potvrdi da li je jedan od najviših Hamasovih komandanata poginuo u vazdušnom napadu IDF na podzemni kompleks u centralnom delu Pojasa Gaze.

Portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je cilj vazdušnog napada bila jedinica u kojoj je, između ostalih bio i Marvan Isa, zamenik vojnog lidera Hamasa i jedan od planera napada koji je ova militantna palestinska grupa izvršila 7. oktobra na jug Izraela.

- Još uvek nije jasno da li je Isa ubijen. Ispitujemo rezultate napada i očekujemo da dobijemo konačnu potvrdu - rekao je Hagari.

Dodao je da je proces utvrđivanja rezultata napada otežan s obzirom na to da je meta bila pod zemljom.

18.37 - Najmanje 21 dete umrlo od gladi u Gazi

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 21 dete poslednjih dana umrlo od neuhranjenosti u Pojasu Gaze.

- Strahuje se da će stvarni broj smrtnih slučajeva od gladi biti mnogo veći jer se brojni Palestinci, posebno u severnoj Gazi, suočavaju s glađu i gotovo su potpuno odsečeni od pomoći koja ulazi preko Rafe - napominje međunarodna organizacija za zaštitu dece Defence for Children International Palestine.

16.17 - Netanjahu: Izrael je eliminisao četvrtog čoveka Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je izraelska vojska ubila "broj četiri" Hamasa, aludirajući na zamenika političkog lidera Saleha Al Arurija.

On je najavio i da će vojska "uskoro doći i do drugih" najviših komandanata Hamasa.

- Na putu smo ka potpunoj pobedi. Na tom putu eliminisali smo broj četiri Hamasa. Brojevi jedan, dva i tri su sledeći. Oni su već mrtvi ljudi, sve ćemo ih stići - rekao je Netanjahu.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

15.02 - Antonio Gutereš pozvao na primirje u Gazi i Sudanu uoči Ramazana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na primirje u ratu između Izraela i Hamasa i u konfliktu u Sudanu uoči meseca ramazana.

Gutereš je pozvao i na oslobođenje taoca i uklanjanje "svih prepreka kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći u potrebnoj brzini i količini" u Gazi gde je, kako je upozorio UN, četvrtina populaciju u riziku od gladi.

- Međunarodno humanitarno pravo se raspada - kazao je Gutereš i upozorio da bi najavljeni napad Izraela na Rafu bacio ljude Gaze u još dublji krug pakla.

Profimedia
Antonio Gutereš

14.12 - Jordan: Ograničenja ulaska muslimanskih vernika u Al Aksu vode ka eksploziji

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da ograničenja koja je Izrael uveo muslimanima, u  kompleksu džamije Al Aksa u Jerusalimu tokom meseca ramazana, vode situaciju ka "eksploziji".

Safadi je rekao da je njegova zemlja odbacila najavljeni potez Izraela da ograniči pristup svetom mestu tokom ramazana, navodeći kao razlog bezbednosne potrebe zbog rata koji besni u Gazi.

14.11 - Libanski Hezbolah napao Izrael dronovima 

Libanska grupa Hezbolah izvršila je danas napad dronovima na teritoriji Golanske visoravni koju je okupirao Izrael.

Uz pomoć četiri drona sa visokom preciznošću bombardovane su izraelske ispostave protivvazdušne odbrane.

12.43 - Izraelska vojska uhapsila 25 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je najmanje 25 Palestinaca u više racija u nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je danas Društvo palestinskih zatvorenika.

Među uhapšenima su bivši zatvorenici, ali i deca.

Dodaje se da su racije izvedene u Ramali, Kalkilji, Salfitu i Vitlejemu.
 

Još dvoje dece preminulo od gladi na severu Gaze

Još dvoje dece je preminulo od ozbiljne neuhranjenosti i dehidratacije u bolnici Kamal Advan, na severu Pojasa Gaze.

Time se broj Palestinaca preminulih od gladi povećao na 27.

11.17 - Iran: Američko bacanje pomoći iz vazduha je sulud pokušaj da se prikrije "ratnohuškačko lice"

Ministar spoljnih poslova, Naser Kanani, nazvao je američku odluku da se humanitarna pomoć izbacuje iz vazduha "suludom". Kako je dodao, to je način da se javnom mnjenju odvrati pažnja od čvrste podrške Izraelu.

Kanani je rekao da su SAD mogle da spreče rat u Gazi, ali da su umesto toga odabrale da stanu uz cionistički režim.

11.14 - Izraelska vojska: Tuneli uništeni u Kan Junisu

Izraelska vojska je prijavila nove borbe u naselju Hamad u gradu Kan Junisu, na jugu Pojasu Gaze.

Trupe su okružile oblast, ubile militante Hamasa i locirale ulaske u tunele.

Prema saopštenju, delovi tunela su uništeni u vazdušnim udarima.

9.39 - Maroko počinje isporučivanje pomoći Gazi vazdušnim putem

Maroko će danas početi isporučivanje pomoći u severni deo Pojasa Gaze vazdušnim putem. 

Šest transportnih aviona Kraljevskog marokanskog ratnog vazduhoplovstva na putu je za Izrael i sleteće na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu da dopune gorivo pre nego što polete da isporuče humanitarnu pomoć severu Pojasa Gaze.

Crni bilans

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi se povećao na 31.112, a ranjenih je 72.760.

U poslednja 24 sata je ubijeno 67 ljudi, a ranjeno 106 u izraelskim napadima.

Broj Palestinaca koji su preminuli od neuhranjenosti i dehidratacije je 25.

7.45 - Agencija Wafa: Novi izraelski napadi na Gazu, više stradalih

Više ljudi je stradalo, a nekoliko desetina je povređeno u novim izraelskim napadima na Pojas Gaze, javljaju palestinski mediji. Napadi su, između ostalog, izvedeni na naselja Zajton i Al Sabra, kao i na naselja u blizini Rafe i Kan Junisa, prenosi palestinska agencija Wafa.

7.10- Izraelska granična policija napala muslimanske vernike na ulazu u Brdo hrama

Dok hiljade muslimana ulaze u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu da bi se molili prve noći svetog meseca Ramazana, na video-snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako pripadnici izraelske granične policije napadaju vernike pendrecima na ulazu u sveto mesto Haram el Šarif, kod Jevreja poznato kao Brda hrama.

Tim povodom izraelska policija je saopštila da radi na omogućavanju slobode bogosluženja na Brdu hrama, istovremeno osiguravajući bezbednost, u skladu sa uputstvima političkog rukovodstva.

Premijer Benjamin Netanjahu obećao je prošle nedelje da će broj vernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina i da neće biti uvedena nikakva ograničenja za izraelske Arape, poništavajući prethodnu odluku ultranacionalističkog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira, u čijoj nadležnosti je izraelska policija.

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
Benjamin Netanjahu

Većina arapskog stanovništva Jerusalima, međutim, nema izraelsko državljanstvo i stoga može biti podložna strožim ograničenjima.

Komesar policije Kobi Šabtai rekao je da nastoji da ograniči prisustvo u početnoj fazi Ramazana, dodajući da su mlađi Arapi, bilo da su Izraelci ili iz istočnog Jerusalima, glavni agitatori i da ih stoga treba zabraniti.

Fotografije i video-snimci snimljeni i podeljeni na platformi Iks prikazuju grupe mladića muslimana kojima je odbijen pristup kompleksu Al Aksa i koji se mole u uličicama koje vode do njega i izvan zidina Starog grada.

7.00 - Netanjahu: Među ubijenim Palestincima najmanje 13.000 terorista

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi u razgovoru za nemački Bild da je među ubijenim Palestincima "najmanje 13.000 terorista", preneo je Rojters.

Istakao je da je proširenje izraelske ofanzive prema Rafi ključno za pobedu nad Hamasom.

- Blizu smo pobedi. Kada budemo započeli vojnu akciju nad preostalim terorističkim bataljonima u Rafi, pitanje je nedelja do završetka intenzivne faze borbe - naveo je Netanjahu.

Tvrdi da su "uništene tri četvrtine Hamasovih bataljana" i da bi zaustavljanje ofanzive u ovom trenutku pomoglo da se regrupišu.

6.50 - Lider Hamasa: Ne želimo dogovor kojim se ne završava rat u Gazi

AP Photo/Ali Mahmud
 

Lider Hamasa Ismail Hanijeh okrivio je Izrael za odugovlačenje pregovora o prekidu vatre i odbijanje Hamasovog zahteva za okončanjem rata u Gazi, ali je naveo da ta grupa i dalje traži rešenje koje će biti ishod pregovora, preneo je Rojters.

Hanijeh je rekao da Izrael još nije obećao da će završiti svoju vojnu ofanzivu, povući snage i dozvoliti raseljenim Palestincima da se vrate u svoje domove širom Pojasa Gaze.

- Ne želimo dogovor kojim se ne završava rat u Gazi. Neprijatelj i dalje odbija da dâ garancije i jasna obećanja u vezi sa pitanjem prekida vatre i zaustavljanjem agresivnog rata prema našem narodu - rekao je Hanijeh u televizijskom obraćanju.

Poručio je da je Hamas odlučan u nameri da brani svoj narod, kao i da su spremni da pokažu fleksibilnost kada je reč o razmeni zatvorenika

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 30.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Pregovara se da dođe do prekida vatre od 40 dana tokom ramazana

- Izraelska vojska otvorila vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć, ubijeno više do 100 ljudi.

 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike