Ujedinjene nacije osudile nov potez Tel Aviva: Nova izraelska naselja na Zapadnoj obali su ratni zločin

09.03.2024

18:07

0

Izveštaj na 16 strana beleži 24.300 novih izraelskih stambenih jedinica na okupiranoj palestinskoj teritoriji tokom jednogodišnjeg perioda do kraja oktobra 2023. godine

Ujedinjene nacije osudile nov potez Tel Aviva: Nova izraelska naselja na Zapadnoj obali su ratni zločin
Copyright Profimedia

Nova izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali rastu rekordnom brzinom, upozorio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk.

Visoki zvaničnik UN-a je upozorio da uspostavljanje i dalje širenje naselja predstavlja transfer izraelskog civilnog stanovništva na teritorije koje zauzima, što je, ponovio je, ratni zločin po međunarodnom pravu.

Komentarišući u petak izveštaj koji će biti predstavljen Savetu za ljudska prava u Ženevi krajem marta, on je dodao da naselja rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost palestinske države.

- Zapadna obala je već u krizi. Ipak, nasilje naseljenika i kršenja vezana za naselja dostigla su šokantne nove nivoe i rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost uspostavljanja održive palestinske države - rekao je Turk.

U odgovoru na izjavu izraelska diplomatska misija u Ženevi u petak je rekla da je izveštaj trebalo da obuhvati smrt 36 Izraelaca zabeleženu 2023. godine, optužujući Kancelariju visokog komesara da ignoriše gubitke koje zemlja trpi.

Profimedia
 

Izveštaj na 16 strana, koji je zasnovan na nadzoru UN-a zajedno sa drugim izvorima, beleži 24.300 novih izraelskih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali tokom jednogodišnjeg perioda do kraja oktobra 2023. godine, što je rekord od početka praćenja 2017.

Prema dokumentu, došlo je do drastičnog porasta intenziteta nasilja izraelskih naseljenika tako i državnog nasilja nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, posebno od 7. oktobra prošle godine, kada je militantna grupa Hamas napala jug Izraela, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu i pokretanjem vojne operacije u Gazi.

U februaru je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je Vašington razočaran planom Izraela da izgradi više od 3.400 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dodajući da bi to bilo u "neskladu" sa međunarodnim pravom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike