Bivši predsednik Hondurasa proglašen krivim za trgovinu drogom: U SAD bi mogao da robija doživotno

09.03.2024

17:14

0

Tužioci su optužili Ernandesa (55) za zaveru sa narko-kartelima tokom svog mandata dok su premeštali više od 400 tona kokaina ka Americi

Bivši predsednik Hondurasa proglašen krivim za trgovinu drogom: U SAD bi mogao da robija doživotno
honduras - Copyright AP Photo/Elmer Martinez

Američka porota proglasila je bivšeg predsednika Hondurasa Huana Orlanda Ernandesa krivim za trgovinu drogom nakon dvonedeljnog suđenja u saveznom sudu na Menhetnu.

Tužioci su optužili Ernandesa (55) za zaveru sa narko-kartelima tokom svog mandata dok su premeštali više od 400 tona kokaina preko Hondurasa ka SAD. Ernandes je zauzvrat, rekli su tužioci, primio milione dolara mita koje je koristio da podstakne svoj uspon u politici Hondurasa.

Ernandes je bio predsednik Hondurasa od 2014. do 2022. Izručen je Sjedinjenim Američkim Državama 2022. po završetku drugog mandata pod optužbom za zaveru oko uvoza kokaina u SAD, zaveru za posedovanje vatrenog oružja i destruktivnih uređaja za trgovinu drogom i posedovanje ove vrste oružja tokom zavere o trgovini drogom.

Za svaku od optužbi preti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Dok je bio na funkciji Ernandes je "štitio i obogatio trgovce drogom u svom najužem krugu“, saopštilo je Ministarstvo pravde, navodeći njegovu upotrebu izvršne vlasti da podrži ekstradicije određenih trgovaca drogom u SAD "koji su pretili njegovoj moći“ dok je "obećavao trgovcima drogom koji su mu plaćali i sledili njegova uputstva da će ostati u Hondurasu".

Tužioci su takođe rekli da su se članovi zavere u kojoj je Ernandes učestvovao oslanjali na Nacionalnu policiju Hondurasa da zaštiti kokain dok su se kretali kroz zemlju.

Ernandes je negirao optužbe i svedočio u svoju odbranu ranije ove nedelje. Njegov advokat rekao je u petak da će se žaliti na osuđujuću presudu.

- I dalje je jak, ali je prilično razočaran. To je tragedija - rekao je advokat Rejmond Kolon, nazivajući Ernandesa "plemenitim čovekom koji se borio za iste ciljeve koje su imale SAD u pogledu rata protiv droge“.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da je Ernandes "zloupotrebio svoj položaj predsednika Hondurasa da bi upravljao zemljom kao narko-državom u kojoj je nasilnim trgovcima drogom bilo dozvoljeno da rade praktično nekažnjeno, a narod Hondurasa i SAD bio je prinuđen da trpi posledice“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike