Peskov: Cenimo hrabrost kojom naši srpski prijatelji brane suverenitet

06.03.2024

16:17

0

Portparol Kremlja je naglasio da je Rusija velika nuklearna sila i "svoj status shvata veoma ozbiljno"

Peskov: Cenimo hrabrost kojom naši srpski prijatelji brane suverenitet
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Razvoj odnosa Srbije sa državama Evropske unije ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov".

- Evropska unija nije vojna organizacija, to je više ekonomska organizacija. S druge strane, zabrinjavajuće je kada iste te države EU, i zajedno i pojedinačno, i uz pomoć SAD i bez njih, vrše neprikriven grub pritisak i na Beograd i na Republiku Srpsku - naglasio je portparol Kremlja za RT Balkan.

Prema njegovim rečima, Rusija ceni hrabrost "s kojom naši srpski prijatelji čuvaju svoj suverenitet".

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Takođe, Rusija se s poštovanjem odnosi prema ekonomskim težnjama Srbije koja traži izlaz u radu i saradnji, naglasio je Peskov i ukazao da je Moskva spremna da razvija odnose i da sa Beogradom ima "stabilnu i dinamično rastuću saradnju".

Pored toga, na Srbiju se vrši pritisak i u sferi bezbednosti, a to je nešto sasvim drugačije, dodao je Peskov.

- Već nekoliko decenija se ne prekida kretanje vojnih NATO struktura prema istoku, ka našim granicama, što za nas predstavlja pretnju. Ne možemo da zatvaramo oči na to - ukazao je portparol Kremlja za RT Balkan.

"Prošlo je vreme kolonijalizma"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da vek kolonijalizma prolazi, a zameniće ga vek pravednijih odnosa, čiji će sastavni deo biti Rusija.

- Prolazi doba unipolarnog sveta, doba diktature, doba kolonija i kolonijalizma, njegovo mesto će zauzeti vek pravednijih odnosa, nacionalne raznolikosti, kulturne raznolikosti, poštovanja različitosti, a Rusija će biti sastavni deo ovog novog sveta - rekao je Peskov na Svetskom festivalu mladih koji se održava od 1. do 7. marta u Sirijusu.

Da bi se razumelo ono što se dešava u Rusiji, uključujući Severni vojni okrug, potrebno je poznavati njenu istoriju, dodao je on.

- Da biste razumeli šta se sada dešava sa specijalnom vojnom  operacijom, morate bar da znate šta se desilo u Ukrajini 2014 - istakao je portparol Vladimira Putina.  

Peskov je naglasio da je Rusija velika nuklearna sila i "svoj status shvata veoma ozbiljno". 

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike