Princ Vilijam na meti kritika zbog jednog komentara: Optužili ga da je rasista i da promoviše kolonijalizam

10.03.2022

15:18

0

Autor: 24sedam

Evropska elita bez ikakvog osećaja

Princ Vilijam na meti kritika zbog jednog komentara: Optužili ga da je rasista i da promoviše kolonijalizam
AP21286515686288 - Copyright AP photo

Britanski princ Vilijam našao se na meti kritika nakon posete Ukrajinskom kulturnom centru u Londonu gde je rekao kako je veoma "strano videti rat u Evropi", za razliku od nekih drugih krajeva sveta.

- Veoma je strano videti ovo u Evropi. Svi stojimo iza vas - poručio je princ, međutim, mnogi su istakli da njegovi komentari sugerišu da su Britanci navikli da viđaju konflikte u regionima poput Afrike i Azije.

Bilo je i onih koji su naveli da je njegova izjava rasistička i povezana sa kolonijalizmom.

 

 

Bernis King, ćerka poznatog borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga, navela je na društvenim mrežama: "Užasan komentar. Evropljani su opustošili Afriku, uništili zajednice, silovali žene, uspostavili ropstvo, kolonijalizovali ih zbog profita i moći, kradući resurse i prouzrokujući devastaciju. I evropske nacije nastavljaju da štete Africi".

Advokat  za ljudska prava, Kasim Rašid, imao je sličan komentar: "Kako imate hiljadugodišnju istoriju kolonijalizma, stogodišnji rat, dva svetska rata, dopuštate višestruke genocide i bombardujete desetine nacija nakon 11. septembra - a opet izjavite ovako nešto?".

Nije prvi put da kraljevska porodica izaziva ovakve emocije kod kritičara. U novembru je princ Vilijam rekao da ljudska populacija ugrožava živi svet u Africi. Nakon izjava da kraljevići nisu rasisti, pojavila se slika koja prikazuje kako Afrikanci nose princa na tronu.  

 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike