Makron obećao da će plivati u Seni: Novinari ga provocirali, pa se iznenadili odgovorom

01.03.2024

12:31

0

Od 1923. godine to je zabranjeno zbog visokog nivoa zagađenja vode

Makron obećao da će plivati u Seni: Novinari ga provocirali, pa se iznenadili odgovorom
Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će plivati u reci Seni kako bi dokazao da je čista uoči Olimpijskih igara. Prestonica Francuske biće domaćin Olimpijade od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Makron je to obećao, ne precizirajući tačan datum, pošto je zvanično otvorio olimpijsko selo, koje će ugostiti oko 14.500 sportista i njihovo osoblje, pre nego što dočeka 9.000 na Paraolimpijskim igrama ovog leta.

Pariz radi na projektu čišćenja Sene kako bi prvi put u ovom veku moglo da se pliva u njoj. Tokom Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine u reci je održano više plivačkih takmičenja. Od 1923. godine, međutim, ova praksa je zabranjena zbog visokog nivoa zagađenja vode.

- Možete se kladiti da hoću - rekao je Makron kada ga je novinar pitao da li će se okupati u Seni.

- Uradiću to, ali neću vam dati datum, jer onda rizikujem da ćete biti tamo - našalio se francuski predsednik.

Profimedia
Emanuel Makron

Plan od 1,4 milijarde evra za reku uključivao je renoviranje infrastrukture, uključujući nove podzemne cevi i pumpe kako bi se sprečilo da klice uđu u vodu. Stručnjaci za kvalitet vode redovno uzimaju uzorke i kažu da su nivoi koncentracije dve bakterije, enterococus i ešerihije koli, koje se koriste kao primarni indikatori fekalnog materijala u slatkim vodama, bili dovoljno niski da se bezbedno pliva u reci.

Glavni rizik je nevreme sa jakom kišom, kada se voda izliva u pariski kanalizacioni sistem, izazivajući rizik od prelivanja. Višak kiše se tada ispušta u reku i može dovesti do zagađenja. Prošlog leta je curenje kanalizacije dovelo do otkazivanja predolimpijskog plivačkog događaja.

Pariz se nada da će iskoristiti prednosti nakon Olimpijade, a planirano je da se nakon Igara selo pretvori u ekološki prihvatljivo područje sa školama, hotelom, javnim parkom, prodavnicama i kancelarijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike