Američki državni tužilac: Bajden mora da bude smenjen

14.02.2024

23:30

0

Reagujući na Hurov izveštaj, Bajden je insistirao da nema potrebe za brigom zbog njegovog mentalnog i fizičkog zdravlja

Američki državni tužilac: Bajden mora da bude smenjen
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi pozvao je potpredsednicu SAD Kamalu Haris da proglasi američkog lidera Džozefa Bajdena fizički nesposobnim za poziciju koju obavlja. 

Pošto je u prošlonedeljnom izveštaju specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Hura 81-godišnji predsednik opisan kao "stariji čovek sa slabim pamćenjem", Morisi je u pismu upućenom Harisovoj izneo predlog da se potpredsednica pozove na 25. amandman i preuzme poziciju u Beloj kući.

Dodao je da Hurov izveštaj jasno oslikava predsednika koji nije u stanju da obavlja svoj posao, te da njegov kognitivan pad brine Amerikance posebno u ovo vreme kada nacija ide iz krize u krizu i u zemlji i u inostranstvu.

"Potreban nam je predsednik koji je mentalno sposoban", istakao je državni tužilac, napominjući da je samo u poslednjih nekoliko meseci Bajden u više navrata mešao svetske lidere i političare i da deluje da teško govori i o osnovnim pitanjima

Dvadeset peti amandman, usvojen 1965. nakon ubistva predsednika Džona F. Kenedija, precizira radnje koje slede u slučaju iznenadne smrti ili ostavke američkog lidera i dozvoljava potpredsedniku da preuzme dužnost u Beloj kući. Prema 4. članu ovog amandmana, potpredsedniku i kabinetu je takođe dozvoljeno da smene predsednika ako smatraju da je fizički nesposoban za funkciju, ali odbija da je napusti. Ova opcija nikad do sad nije korišćena. 

Harisova je prethodno u intervjuu za "Volstrit džornal" izjavila da je "spremna da služi" i da zameni Bajdena ako bude potrebno, dodajući da ne mora nikoga da ubeđuje da je sposobna da vodi državu. Doduše, njenu samouverenost ne dele i Amerikanci – nedavna anketa En-Bi-Sija pokazala je da samo 28 odsto registrovanih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, a 53 odsto negativno.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Reagujući na Hurov izveštaj, Bajden je insistirao da nema potrebe za brigom zbog njegovog mentalnog i fizičkog zdravlja. "Ja sam stariji čovek i znam šta radim", insistirao je predsednik SAD na konferenciji za novinare tokom koje je potom pomešao egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija s liderom Meksika. 

Starost predsednika postala je glavna briga glasača uoči ovogodišnjih predsedničkih izbora. Prema anketi "Ej-Bi-Si njuza" i kompanije za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos", čak 86 odsto Amerikanaca veruje da je Bajden prestar da bi služio još jedan mandat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike