Tramp je pobedio i u Nju Hempširu, ali šta je sledeće i na koje glasove računa Niki Hejli?

25.01.2024

21:19

0

Autor: N.P.

Kako stvari stoje, izgleda da ćemo dobiti reprizu izbora iz 2020. godine

Tramp je pobedio i u Nju Hempširu, ali šta je sledeće i na koje glasove računa Niki Hejli?
Donald Tramp i Niki Hejli u UN 2018. - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Republikanski kandidat za predsednika SAD, Donald Tramp, učvrstio je dodatno svoju poziciju pobedom na predizborima u Nju Hempširu, a jedina suparnica mu je Niki Hejli.

Tramp je osvojio 54,6 odsto glasova, u odnosu na 43,2 procenta Niki Hejli. Tramp je osvojio i glasove 11 delegata republikanske nacionalne konvencije, a Hejli osam.

Iako su ankete prognozirale da će Tramp izaći kao pobednik, brojni analitičari su sugerisali da Hejlijeva ima dobre šanse u Nju Hempširu, državi sa visokim brojem nezavisnih glasača i konzervativnom bazom koja je umerenija nego u drugim delovima zemlje. Podržao ju je čak i guverner Nju Hempšira Kris Sununu.

Naposletku, Tramp je lako dobio veći broj glasova, ali najveća pretnja osvajanju predsedničke nominacije mogle bi da budu optužnice i sudski procesi koji se vode protiv njega.

AP Photo/Michael Dwyer
Predizbori u Nju Hempširu

Na šta Tramp mora da obrati pažnju

Pobeda u Nju Hempširu nije bila tako glatka kao ona u Ajovi, jer se ipak radi o državi sa umerenim republikancima i nezavisnim glasačima koji nisu članovi nijedne partije.

Tramp nije imao uspeha među "preletačima", a Hejlijeva je uzela glasove pomenutih umerenjaka i nezavisnih birača - 60 odsto njih je glasalo za nekadašnju ambasadorku SAD u UN. Bila je uspešnija i među onima sa fakultetskom diplomom - 56 odsto u odnosu na 41.

Prema računicama, Tramp je izgubio od Hejlijeve u istim oblastima gde je i 2020. izgubio od Džoa Bajdena.

Kada je reč o pitanjima koja najviše brinu glasače, izdvaja se abortus. Možda se o tome nije toliko diskutovalo tokom predizbora, ali bi stavovi o prekidanju trudnoće mogli da budu u žiži javnosti kada se Tramp bude suočio sa Bajdenom.

AP Photo/Jeff Chiu, File
Tramp i Bajden tokom predsedničke debate 2020. godine

Demokrata Bajden se zalaže za pravo na abortus, iako je katolik, a Tramp se hvalio da je uticao na Vrhovni sud da ukine odluku da to pravo mora biti zaštićeno Ustavom, tako da savezne države zasebno odlučuju da li će zabraniti abortus i slično. Ipak, poslednjih nedelja je pominjao da se mora naći "zlatna sredina" kada se razgovara o ograničenjima abortusa.

Hejlijeva je takođe istakla da države imaju pravo da uvode restriktivne mere, ali je napomenula da bi zabrana abortusa na nacionalnom nivou bila veoma teška, čak i za republikansku administraciju.

Niki Hejli je i dalje u trci

Uprkos porazu, Hejlijeva je rekla da se neće povući iz predsedničke trke, makar dok se ne održe predizbori u njenoj saveznoj državi, Južnoj Karolini, 24. februara.

- Nju Hempšir je prva država, ali nije i poslednja. Ova trka još nije gotova - rekla je pristalicama u prestonici Nju Hempšira Konkordu.

Njen tim se nada da će privući one Trampove glasače koji su zabrinuti zbog sudskih procesa koji se vode protiv njega.

AP Photo/Charlie Neibergall
Niki Hejli još ne odustaje od predsedničke trke

Džo Bajden

Iako se ime aktuelnog predsednika nije našlo na predizborima u redovima demokrata, Džo Bajden je pobedio, ostavivši iza sebe i kongresmena iz Minesote Dina Filipsa.

Više od 30.000 birača je dopisalo Bajdenovo ime na listiću, iako to uopšte ne utiče na proces glasanja.

Demokratske predizbore u Nju Hempširu obeležio je spor između zvaničnika stranke u toj državi i Demokratskog nacionalnog komiteta u Vašingtonu. Nju Hempšir je obično prvi u američkom predizbornom kalendaru, ali je DNC promenio redosled da bi Južna Karolina bila prva, tvrdeći da se time bolje odražava raznolikost zemlje. Zbog toga Bajdenovo ime nije bilo na listićima.

Nakon predizbora u Nju Hempširu, Republikanci će proglasiti 11 delegata za predsedničke izbore, dok demokrate neće moći da proglase nijednog, zbog čega su se njihovi predizbori u Nju Hempširu smatrali simboličnim.

Doug Mills/The New York Times via AP, Pool
Džo Bajden

Kako stvari stoje, izgleda da ćemo dobiti reprizu izbora iz 2020. godine, kada su se za mesto predsednika SAD borili Bajden i Tramp.

Trampov govor

Kada je čuo da Hejlijeva ostaje u trci, Tramp ju je napao u pobedničkom govoru.

- Kada dođemo do predizbora u njenom rodnom kraju, lako ćemo pobediti - rekao je, mislići na Južnu Karolinu.

Osim toga, ponovo je pomenuo imigraciju, kao i da su SAD zemlja koja propada.

- Pobedićemo. Nemamo izbora. Ukoliko ne pobedimo, mislim da je našoj zemlji odzvonilo - dodao je.

AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

Šta je sledeće?

Menadžerka kampanje Niki Hejli, Betsi Enkni, rekla je da u više država u kojima će se održati predizbori vlada slična situacija kao u Nju Hempširu, gde nezavisni glasači mogu da utiču na krajnji rezultat.

Demokrate i republikanci neće održati predizbore istog datuma. To dozvoljava bilo kom glasaču koji nije glasao za demokrate 3. februara da učestvuje na republikanskom glasanju 24. februara.

Potom sledi Mičigen, gde građani ne moraju da glasaju u okviru svoje političke stranke već mogu i da "prelete".

Takozvani superutorak će uslediti 5. marta. kada se treba izboriti za glasove 874 delegata. Od izbora 2012. to je prvi utorak u martu i taj izborni dan je od ogromnog značaja jer se tada bira najveći broj delegata tokom celog izbornog procesa unutarstranačkih izbora.

AP Photo/Jacqueline Larma
 

Enknijeva kaže da su dve trećine delegata iz država sa otvorenim ili poluotvorenim predizborima, što znači da Hejlijeva može da osvoji glasove umerenjaka i nezavisnih birača, a pod tim podrzumeva Virdžiniju, Masačusets, Teksas i Severnu Karolinu.

Ukoliko Tramp pobedi u Južnoj Karolini, gde je Niki Hejli bila dvaput guverner, ona će biti primorana da se povuče iz trke. Do tog trenutka ima još mesec dana da vodi kampanju, da prikuplja novac i pozicionira se među glasačima koji možda ne žele da glasaju za Trampa.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike