Krimski most nije prvi put na meti napada: Kakve sve planove imaju Ukrajinci?

17.07.2023

10:57

0

Već je dobro poznato da Kijev želi da preseče ruske veze sa Krimom i da povrati izgubljeno poluostrvo

Krimski most nije prvi put na meti napada: Kakve sve planove imaju Ukrajinci?
Krimski most je napadnut 8. oktobra 2022. - Copyright Profimedia

Napad na Krimski most bio je specijalna operacija pomorskih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, rekao je neimenovani izvor iz bezbednosne službe Ukrajine. 

- Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće - rekao je neimenovani izvor.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je prethodno da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska drona sa površine vode.

U napadu je poginuo bračni par, dok je njihova maloletna ćerka (14) povređena i prevezena u bolnicu na reanimaciju.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Krimski most bio meta napada. U oktobru prošle godine kamion bomba teško je oštetio taj most, najduži u Evropi, a Moskva je za napad okrivila ukrajinske vojne obaveštajne službe. Rusija je popravila oštećeni deo mosta i obnovila protok snabdevanja Krimom.

Već je dobro poznato da Kijev želi da preseče ruske veze sa Krimom.

Portparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe (GUR) Andrij Jusov izjavio je da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu, kada su dve osobe poginule, a jedno dete povređeno.

Ostorozhno Novosti via AP
U današnjem napadu na Krimski most poginuo je bračni par

- Sada ceo svet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram reči šefa GUR, Kirila Budanova, da je Krimski most tamo suvišna građevina - rekao je Jusov, prenosi Unian.

On je napomenuo da će zbog oštećenja dela mosta Rusi imati problema sa logistikom. 

- Rusi koriste Krim kao glavno logističko čvorište za prebacivanje snaga i opreme duboko na teritoriju Ukrajine - napomenuo je Jusov.

Planovi za vraćanje Krima

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov je u aprilu objavio maštovit niz koraka koje bi, prema njegovom mišljenju, vlada u Kijevu trebalo da preduzme nakon što Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijeom.

Budući status Krima je svakako ključan u svim pregovorima za okončanje rata u Ukrajini.

Danilov je predložio krivično gonjenje Ukrajinaca koji su radili za administraciju koju je imenovala Moskva na Krimu, navodeći da će se neki suočiti sa krivičnim prijavama, a da će drugi izgubiti državne penzije i da će im biti zabranjeno obavljanje javnih poslova.

Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. godine trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni, napisao je Danilov na Fejsbuku.

Kao deo plana, Danilov je pozvao na demontažu mosta od 19 kilometara koji je Rusija izgradila do Krima. 

Danilov se takođe založio za preimenovanje grada Sevastopolja koji je od 19. veka bio glavna baza ruske Crnomorske flote.

Danilov je rekao da bi se Sevastopolj mogao nazvati Objekat br. 6 pre nego što ukrajinski parlament izabere drugo ime, sugerišući naziv Ahtijar po selu koje se nekada nalazilo na mestu toga grada.

AP Photo
Ukrajinske snage su prošlog oktobra izvele napad na Krimski most

Podsetimo, 8. oktobra na Krimskom mostu odjeknula je eksplozija - dignut je kamion u vazduh, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom iz voza koji je išao duž železničkog dela mosta.

Dva kolovozna dela Krimskog mosta su se delimično urušila, ali lučni nosači nisu bili oštećeni. 
Četiri osobe su poginule, a predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada.

Iako Ukrajina tvrdi da želi da povrati Krim, konstantno vrši pritisak na stanovnike tog poluostrva.
U junu je razneta brana Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti koja je vodom snabdevala veliki deo jugoistočne Ukrajinea, ali i Krim.

Mada su zvaničnici poluostrva saopštili da nema razlog za brigu, ukrajinska strana je tvrdila suprotno.

AP Photo
Uništenjem brane Nova Kahovka ugroženo je snabdevanjem vodom na Krimu

Danilov je izjavio da će Krim biti lišen pitke vode narednih tri, pet, 10 godina, odnosno, dok brana ne bude ponovo izgrađena.

Danilov je rekao da će snabdevanje poluostrva vodom biti fizički nemoguće. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike