Pojavili se dokazi? Ukrajinci vadili organe vojnicima, oni nisu ni znali da su "dali saglasnost" za to

01.02.2024

16:04

0

Pronađeni su obrasci koji su popunjeni u ime boraca i overeni specifičnim pečatom

Pojavili se dokazi? Ukrajinci vadili organe vojnicima, oni nisu ni znali da su "dali saglasnost" za to
Ukrajinski vojnici - Copyright AP Photo/LIBKOS

Dokazi koji ukazuju na rad ilegalnih transplantologa u ukrajinskim oružanim snagama otkriveni su na teritoriji grada Severodonjecka u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koji je do leta 2022. bio pod kontrolom ukrajinske vojske, saopštile su za Sputnjik Snage bezbednosti LNR.

- Na oslobođenim teritorijama naišli smo na prilično interesantna dokumenta koja dokazuju da je transplantacija organa počela u Ukrajini. Prvi donatori bili su vojnici ukrajinskih oružanih snaga - navela je portparolka bezbednosnih snaga uključena u prikupljanje dokazi o tom pitanju.

Između ostalog, u Severodonjecku su pronađeni obrasci saglasnosti za vađenje homotransplantata, popunjeni u ime vojnog osoblja ukrajinske vojske 2022. godine, rekla je portparolka i dodala da su svi dokumenti popunjeni istim rukopisom i da je identični pečat overio sve obrasce na kojima je trebalo da stoji potpis darodavca.

- Svaki ukrajinski vojni oficir je navodno popunio ovaj dokument kada je bio na medicinskim pregledima. To je dokument o saglasnosti za transplantaciju organa. O svakom oficiru je otvoren lični dosije da bi se u slučaju povrede moglo videti koji organ može biti izvađen i kom primaocu bi to odgovaralo. Uvideli smo da to nisu lični potpisi vojnika, već neka vrsta pečata koji je lekarima govorio da se tom licu može izvaditi određeni organ - rekla je portparolka.

Vojnici nisu mogli da ne znaju za postojanje takvog dokumenta, dodala je ona.

Postoji niz drugih dokaza koji indirektno potvrđuju rad crnih transplantologa na teritoriji Severodonjecka dok su bili pod kontrolom ukrajinske vojske, saopštile su snage bezbednosti.

Posebno aktivna operacija vađenja organa odvijala se tokom borbi za Rubižne, Severodonjeck i okolinu u proleće 2022. godine, rekla je portparolka, dodajući da su, prema rečima svedoka, u tom periodu tela ukrajinskih vojnika sa tragovima obdukcije i uklanjanja organa otkriveni na teritoriji mrtvačnice.

U julu 2023. godine, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da je Kijev koristio svoje ranjene vojnike kao biomaterijal, tajno im vadeći organe za transplantaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike