Pušilin: Putin je bio u pravu, potrebno je demilitarizovati celu Ukrajinu

31.01.2024

18:16

0

"Ukrajina se pretvara u najveći poligon NATO-a"

Pušilin: Putin je bio u pravu, potrebno je demilitarizovati celu Ukrajinu
Denis Pušilin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Američka isporuka projektila GLSDB Kijevu, dometa 150 km, potvrđuje potrebu za potpunom demilitarizacijom Ukrajine, izjavio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, komentarišući izveštaje o mogućem transferu ovog naoružanja 31. januara.

- Transformacija ostatka Ukrajine u najveći poligon NATO-a dostiže novi nivo - rekao je on.

- Mi smo u više navrata izjavljivali da, koliko god da udaljimo neprijatelja od naših granica, on će pokušati da koristi oružje, sve većeg dometa - dodao je on.

- Prebacivanje američkih granata u Kijev koje mogu da pređu rastojanje od 145 kilometara još jednom potvrđuje tačnost ciljeva koje je postavio naš predsednik – potrebna nam je potpuna demilitarizacija teritorije koju kontroliše ukrajinski režim - dodao je šef regiona.

Ranije je "Politiko" objavio da bi SAD 31. januara u Ukrajinu mogle da prebace visokoprecizne rakete GLSDB, koje su sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 150 km.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta

Borelj: EU planira da u 2024. pošalje Ukrajini pomoć od 21 milijardu evra

Zemlje EU planiraju da ove godine izdvoje najmanje 21 milijardu evra za vojnu pomoć Ukrajini, dok je u prve dve godine ta pomoć iznosila 28 milijardi evra, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. 

Borelj je rekao da EU očekuje da će do marta ove godine dostići 52 odsto svog cilja da pošalje milion granata u Ukrajinu.

On je dodao da će kapacitet za proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi do kraja godine dostići 1,4 miliona godišnje, dok sada iznosi skoro milion.

AP Photo/Virginia Mayo
Žozep Borelj

Borelj je rekao da je danas postignut dogovor o obuci još 20.000 ukrajinskih vojnika. 

- Skoro smo dostigli cilj od 40.000 obučenih ukrajinskih vojnika preko naše misije obuke u Ukrajini - rekao je Borelj i dodao da će time do leta biti obučeno ukupno 60.000 vojnika. 

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike