uživo RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti gađali američki brod; Sve više zemalja prekida finansiranje UNRWA

29.01.2024

07:00 >> 23:34

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti gađali američki brod; Sve više zemalja prekida finansiranje UNRWA
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 115. dan.

Broj ubijenih Palestinaca od početka sukoba 7. oktobra 2023. godine povećao se na 26.422.

Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Al-Amal u i dalje je u potpunom kolapsu.

Izrael nastavlja sa optužbama na račun UNRWA, a pojedine zapadne zemlje su obustavile finansiranje ove agencije koja je ključna za pružanje humanitarne pomoći Palestincima.

***UŽIVO***

23.34 - Hamas: Izrael da prekine ofanzivu i povuče se, pa onda razmena zarobljenika

Hamas i Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) poručuju da Izrael mora da zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze i da se povuče iz te enklave, pre nego što počne razmena zarobljenika, saopštila je večeras militantna grupa Hamas.

PFLP je druga najveća frakcija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), posle Pokreta Fatah na čijem čelu je predsednik Mahmud Abas, navodi Rojters.

16.48 - Bela kuća: Razgovori o oslobađanju talaca konstruktivni i obećavajući

Bela kuća saopštila je danas da su razgovori o oslobađanju talaca konstruktivni i obećavajući, ali da ima još mnogo posla koji treba da se uradi. Niz pregovora proteklih dana u kojima su učestvovali direktor CIA Vilijam Barns i američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk bili su fokusirani na obezbeđivanje oslobađanja talaca, kao i na humanitarnu pauzu u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, preneo je Rojters.

16.27 - Izraelski zvaničnici otkazali sastanke sa zvaničnicima UNRWA

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac saopštio je danas da je otkazao sastanke planirane za ovu nedelju između zvaničnika ministarstva i šefa Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipa Lazarinija.

- Zaposleni u UNRWA učestvovali su u masakru 7. oktobra. Lazarini bi trebalo da izvuče zaključke i podnese ostavku. Pristalice terorizma ovde nisu dobrodošle - napisao je Kac na mreži Iks.

15.55 - Ben-Gvir pozvao jevrejske doseljenike da se vrate u Gazu, Palestinci osudili

Izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir pozvao je jevrejske doseljenike da se vrate u Gazu, izazivajući osudu Palestinaca koji su ocenili da to predstavlja poziv na njihovu prinudnu deportaciju.

Izjava Ben-Gvira ne poklapa se sa zvaničnim stavom izraelske vlade, koji je ponovio premijer Benjamin Netanjahu da Izrael ne namerava da bude trajno prisutan u Gazi kada se rat sa Hamasom završi.

Palestinske vlasti su saopštile da takvi pozivi podstiču na prisilno raseljavanje Palestinaca i prete bezbednosti i stabilnosti regiona.

15.17 - Netanjahu: U školama UNRWA predaju doktrine istrebljenja Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio danas da u školama Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) predaju doktrine istrebljenja Izraela, doktrine terorizma, veličaju terorizam i hvale terorizam.

Ronen Zvulun/Pool via AP
Benjamin Netanjahu

13.57 - Rumunija obustavila dobrovoljne isplate UNRWA

Rumunija je obustavila dobrovoljne isplate Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, čime se pridružila nizu zemalja koje će to učiniti u očekivanju potpune istrage o optužbama da su njeni zaposleni umešani u napad Hamasa na Izrael.

13.33 - Sanders: Treba da kažemo "ne" Netanjahuu, bombe koje uništavaju Gazu su napravljene u Americi

Američki senator Berni Sanders pozvao je američku administraciju da prestane da pruža finansijsku podršku za “nehumani i ilegalni rat” izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekavši da je vreme da Sjedinjene Američke Države kažu "ne" Netanjahuu.

- Bombe i vojna oprema koja uništava Gazu proizvedeni su u Americi. Drugim rečima, mi smo saučesnici u onome što se dešava - rekao je Sanders.

AP Photo/Jose Luis Magana
Berni Sanders

12.44 - UNRWA: Ako se prekine finansiranje, krajem februara obustava operacija

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da od kraja februara neće moći da nastavi rad u Pojasu Gaze i širom regiona ako se prekine finansiranje.

Niz zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku i Veliku Britaniju obustavile su finansiranje ove humanitarne agencije.

- Ako se finansiranje ne nastavi, UNRWA od kraja februara neće moći da nastavi svoj rad i aktivnosti širom regiona, uključujući i Gazu - izjavio je portparol te agencije.

11.25 - Lideri Nemačke i Egipta podržali pristup humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze

Nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi saglasili su se tokom telefonskog razgovora o važnosti omogućavanja isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, saopštio je danas portparol nemačke vlade. 

- Kancelar i predsednik saglasili su se da tokom sukoba između Izraela i Hamasa postoji hitna potreba da se značajno poboljša pristup humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze i obezbedi snabdevanje Palestinaca - naveo je portparol u saopštenju. 

9.34 - Dva izraelska vojnika lakše povređena u napadu Hezbolaha

Dva izraelska vojnika povređena su jutros u raketnom napadu Hezbolaha na granici sa Libanom, saopštila je izraelska vojska.

Vojnici su prevezeni u bolnicu i, prema prvim informacijama, u dobrom su stanju.

Hezbolah je ranije saopštio da je ispalio rakete "Burkan", koje nose teške bojeve glave, na vojnu bazu Biranit na granici sa Libanom.

AP Photo/Hassan Ammar
Borci Hezbolaha

9.30 - I Austrija obustavlja finansiranje UNRWA

Austrija je odlučila da suspenduje finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), dok se ne sprovede puna istraga povodom navoda da je nekoliko zaposlenih te agencije bilo umešano u napad Hamasa na Izrael.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

9.28 - Jemenski Huti: Ispaljena raketa na američki ratni brod u Adenskom zalivu

Militantni jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su lansirali raketu na američki ratni brod "Luis B. Puler" dok je plovio kroz Adenski zaliv.

Brodovi američke mornarice za vikend su pogodili protivbrodsku raketu Huta, nekoliko sati nakon što je ta jemenska grupa gađala tanker "Marlin Luanda" u Adenskom zalivu, koji je prevozio rusko gorivo.

9.12 - I Japan obustavlja finansiranje UNRWA

Japan je odlučio da obustavi finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da će pomoć za UNRWA za sada biti obustavljena, dok se slučaj istražuje i razmatraju mere koje treba preduzeti.

8.00 - Desetine poginulih i ranjenih Palestinaca u novim napadima izraelske vojske

Kako navodi palestinska agencija Wafa, 23 osobe su poginule u izraelskom granatiranju kuće zapadno od kampa Nuseirat, u centralnom pojasu Gaze, dok je 14 ljudi ubijeno u granatiranju druge kuće.

7.20 - Abas zatražio od zemalja koje su obustavile finansiranje UNRWA da to preispitaju

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas zatražio je od zemalja koje su obustavile finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) da preispitaju tu odluku. Abas je u nedelju rekao da bi obustavljanje finansiranja dovelo do kažnjavanja miliona Palestinaca bez opravdanog razloga, javila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Abas je optužio Izrael da deluje otvoreno protiv UNRWA i da želi da ukine rad te agencije, preneo je Si-En-En. Deset zapadnih zemalja suspendovalo je finansiranje UNRWA nakon što su se pojavile optužbe da su pojedini od članova osoblja agencije bili umešani u terorističke napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Mahmud Abas, Profimedia
Mahmud Abas

7.15 - Ganc: Rat protiv Hamasa mogao bi da traje celu generaciju, taoci su prioritet

Rat Izraela protiv Hamasa mogao bi da traje celu generaciju, a oslobađanje talaca koje drži ta palestinska militantna grupa mora da ostane glavni prioritet, izjavio je danas izraelski ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc.

Ganc je rekao stanovnicima evakuisanih zajednica na jugu Izraela da je potrebno hitno oslobađanje talaca, javio je Kanal 12.

- Ima vremena da se uništi Hamas, nema više vremena za taoce, oni su trenutno prioritet -  naveo je Ganc.

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
 

Prema njegovim rečima, za potpuno otklanjanje pretnje od Hamasa biće potrebno vreme, a očekuje se da će relativna bezbednost biti uspostavljena do leta.

Ganz je istakao da će izraelske trupe u Pojasu Gaze uskoro stići do grada Rafa koji se graniči sa Egiptom, prenosi Tajms of Izrael.

7.00 - Netanjahu optužio porodice talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je demonstrante, čije članove porodice Hamas drži kao taoce, da pomažu Hamasu.

On je na konferenciji za novinare u Tel Avivu komentarisao proteste.

- Razumem da je nemoguće kontrolisati svoje emocije. Međutim, protesti ne pomažu i oni samo pooštravaju zahteve Hamasa i produžavaju rezultate koje svi želimo - rekao je on.

Ronen Zvulun/Pool via AP
 

Porodice talaca su reagovale rekavši mu da je on izabrani zvaničnik čiji je posao da ispravlja nepravde. On je podsetio na bezbednosne proteste koji su se desili 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael. Netanijahu je naglasio da je cilj njegove vlade da eliminiše Hamas i da se rat protiv Hamasa neće završiti dok se taj cilj ne ispuni.

- Među nama ima onih koji sumnjaju u naše sposobnosti, ali oni su manjina - rekao je Netanijahu.

On smatra da istragu o napadima Hamasa treba voditi tek nakon završetka rata, a ne usred rata, prenosi Biznis Insajder.

 

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike