Sud u Hagu naložio Izraelu da spreči genocid u Gazi: Prihvatio tužbu Južne Afrike i odlučio o hitnim merama

26.01.2024

14:22

0

Sud u Hagu naložio Izraelu da spreči genocid u Gazi: Prihvatio tužbu Južne Afrike i odlučio o hitnim merama
Copyright Profimedia

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu saopštio je da je nadležan da odlučuje o slučaju tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela i naredio je Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida u Pojasu Gaze.

Predsedavajuća suda, sudija Džoan E. Donahju, započela je svoj današnji govor osvrnuvši se na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U nastavku je rekla je da je Izrael u Gazi pokrenuo vojnu kampanju velikih razmera, uzrokujući ogromam broj civilnih žrtava, razaranje civilne infrastrukture i raseljavanje većine stanovništva.

Napomenula je da je sud svestan razmera ljudske tragedije s kojom se ova regija suočava i da je veoma zabrinut zbog kontinuiranog gubitka života i ljudske patnje.

"Postoji dovoljno dokaza"

Predsedavajuća je istakla da postoji dovoljno dokaza u sporu i da sud neće odbaciti slučaj u kom je Izrael optužen za genocid u Gazi.

Profimedia
 

Donahju je precizirala da je ta odluka donete jer neke optužbe protiv Izraela koje je iznela Južnoafrička Republika spadaju pod odredbe Konvencije o genocidu.

- Prema mišljenju suda, čini se da bar neka dela i propusti koje je Izrael počinio u Gazi mogu da potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu. U svetlu sledećeg, sud zaključuje da ima nadležnost da razmatra slučaj na osnovu člana 9. Konvencije o genocidu. Sud smatra da ne može da udovolji zahtevu Izraela da se slučaj skine sa opšte liste - rekla je sudija.

Sud je, prema njenim rečima, primetio da je izraelska vojna operacija rezultirala velikim brojem mrtvih i ranjenih, kao i masovnim razaranjem stambenih objekata, prisilnim raseljavanjem većine stanovništva i razaranjem civilne infrastrukture.

- Gaza je postala mesto smrti i očaja - citirala je ona UN-ovog zvaničnika Martina Grifitsa.

Predsedavajuća suda napomenula je i da Konvencija o genocidu štiti Palestince od dela genocida, kao i da je MSP uzeo u obzir mnoge izjave visokih izraelskih zvaničnika koji su svojim izjavama “dehumanizovali” Palestince.

Profimedia
 

- Ovo je slučaj u pogledu prava Palestinaca u Gazi da budu zaštićeni od dela genocida i povezanih zabranjenih dela navedenih u članu 3 i prava Južne Afrike da traži od Izraela da se pridržava obaveza potonjeg prema konvenciji - navela je sudija.

Naročito je skrenula pažnju na izjave izraelskog ministra odbrane Joava Galanta koji je naredio “potpunu opsadu” Gaze i rekao vojnicima da se bore protiv “ljudskih životinja”.

Nalog za sprečavanje genocida

Međunarodni sud pravde naložio je Izraelu da poduzme mere za sprečavanje genocida, kao i da kazni direktno podsticanje na genocid u Pojasu Gaze.

Izrael ima rok od mesec dana da izvesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu o preduzimanju svih mera koje su u njegovoj moći.

AP Photo/Patrick Post
 

Izrael mora odmah da obezbedi da njegove vojne snage ne počine nijedno od pomenutih dela – ubijanje Palestinaca ili nanošenje ozbiljnih telesnih ili psihičkih povreda.

- Takođe mora da preduzme efikasne mere da spreči uništavanje i obezbedi očuvanje dokaza u vezi sa navodima o delima u okviru člana dva - navela je sudija.

Osim toga, Izrael mora da preduzme hitne i efektivne mere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći Pojasu Gaze, naveo je Međunarodni sud pravde.

Za sve ovo vreme Izrael je negirao da njegove akcije u Pojasu Gaze imaju ikakve veze sa genocidom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike