Bajden ponudio nagodbu republikancima: Odobrite sporazum, pa ću zatvoriti granice

27.01.2024

11:26

0

Prioritet su mu ratovi Ukrajine i Izraela

Bajden ponudio nagodbu republikancima: Odobrite sporazum, pa ću zatvoriti granice
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon, File

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je pozvao republikanske poslanike da pristanu na dugo odlagani sporazum o budžetu, obećavajući da će zatvoriti južnu granicu zemlje čim dobije ovlašćenje za to.

Republikanski poslanici od oktorba blokiraju pokušaje Bajdenove administracije da progura još 106 milijardi dolara vredan „paket nacionalne bezbednosti“ za Ukrajinu i Izrael. Oni su zahtevali pooštravanje bezbednosnih mera na južnoj granici kako bi se uključili u sporazum.

- Svi znamo da je granica probijena. Davno je prošlo vreme da se to popravi - rekao je Bajden u pisanoj izjavi u petak.

On je opisao sporazum o granici, o kojem se sada pregovara u Senatu, kao „najčvršći i najpravedniji set reformi za osiguranje granice ikada“.

- To bi mi, kao predsedniku, dalo novo ovlašćenje za vanredne situacije da zatvorim granicu kada ona bude preplavljena. I ako bih dobio to ovlašćenje, iskoristio bih ga onog dana kada potpišem zakon - obećao je Bajden.

Prema dvopartijskom sporazumu, administracija bi, između ostalog, morala da zatvori granicu ako broj migranata koji pokušavaju ilegalno da uđu u SAD svakog dana dostigne 5.000, objavio je Njujork tajms. Ovaj prag je „rutinski” prevaziđen poslednjih meseci, naglašava list.

AP Photo/Adam Bettcher
 

Pronalaženje zajedničkog jezika oko sporazuma o imigraciji bila bi „pobeda Amerike“, insistirao je lider SAD.

- Ako ste ozbiljni po pitanju granične krize, usvojite dvopartijski zakon, a ja ću ga potpisati - rekao je Bajden obraćajući se republikanskim poslanicima.

Vašington post opisao je komentare kao „izuzetan pomak“ u retorici demokratskog predsednika o pitanju imigracije. Mediji su istakli „hitnost” situacije na granici koja utiče njegovu kandidaturu za reizbor.

Bajdenova izjava usledila je nakon što je predsednik republikanskog Doma Majk Džonson rekao u petak da bi, ako su curenja informacija o sadržaju sporazuma tačna, on bio „mrtav po dolasku“ u donju komoru.

Verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp oštro je kritikovao sporazum o granici ranije ove nedelje, upozoravajući da bi to „bio još jedan poklon radikalno levim demokratama“. Sporazum će „biti besmislen u smislu bezbednosti granica“, tvrdi Tramp, ponovivši da bi jedini način da se reši pitanje imigracije bilo glasanje za njega u novembru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike