„Sat sudnjeg dana" i dalje na 90 sekundi do ponoći: Čovečanstvo na ivici katastrofe već dve godine

23.01.2024

16:53

0

Naučnici i stručnjaci na čelu „Biltena" rekli su da je njihova odluka da 2024. sat ostane na 90 sekundi do ponoći, na istoj poziciji koju je imao 2023. godine, doneta jer se „rizik od prošle godine nastavio nesmanjenim intenzitetom“

„Sat sudnjeg dana" i dalje na 90 sekundi do ponoći: Čovečanstvo na ivici katastrofe već dve godine
Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

„Sat sudnjeg dana" ostao je podešen na 90 sekundi do ponoći u najnovijem ažuriranju u utorak. Decenijama star međunarodni simbol treba da ilustruje koliko je čovečanstvo blizu dostizanju „globalne katastrofe“ u januara 2024.

Ovogodišnje očitavanje sata otkriveno tokom najave „Biltena atomskih naučnika", neprofitne organizacije sa sedištem na Univerzitetu u Čikagu koja prati pretnje koje je čovek stvorio svetu kakav poznajemo, fokusirajući se na tri primarne oblasti opasnosti: nuklearni rizik, klimatske promene i razorne tehnologije. Bil Naj, naučni edukator i televizijska ličnost, takođe se pridružio najnovijem saopštenju.

Naučnici i stručnjaci na čelu „Biltena" rekli su da je njihova odluka da 2024. sat ostane na 90 sekundi do ponoći, na istoj poziciji koju je imao 2023. godine, doneta jer se „rizik od prošle godine nastavio nesmanjenim intenzitetom“ i da predstavlja „neviđen nivo rizika“ za društva svuda.

Profimedia
 

Grupa je rekla da su glavni faktori koji utiču na položaj sata: nastavak rata u Ukrajini, napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i rat u Gazi koji je usledio, kao i opasne nove ekološke prekretnice, pošto je Zemlja 2023. doživela najtopliju godinu u istoriji sa malo suštinskih akcija svetskih lidera u rešavanju klimatskih promena.

Među ostalim glavnim pitanjima za koje je Bilten ocenio da ugrožavaju bezbednost širom sveta bili su napredak u veštačkoj inteligenciji, za koji su rekli da „pokreće pitanja o tome kako kontrolisati tehnologiju“ koja bi mogla da poboljša čovečanstvo ili mu nanese štetu.

Godine 2023. kazaljke na „satu sudnjeg dana" pomerile su napred prvi put u tri godine na 90 sekundi do ponoći, sa 100 sekundi do ponoći, gde su ostale od 2020. Skok od 10 sekundi motivisan je ratom u Ukrajini, koji se u to vreme približavao prvoj godišnjici, kao i nastavkom klimatske krize, između ostalih pretnji koje su uzrokovali ljudi.

„Bilten atomskih naučnika" stvorio je sat 1947. godine kao alat za predstavljanje načina na koje akcije i odluke čovečanstva stavljaju svoje zdravlje i budućnost na kocku. Tada su smatrali da je uspon tehnologije nuklearnog oružja najveća svetska pretnja, a rane verzije sata su predstavljale potencijalno katastrofalne posledice trke u nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza. Sat je prvobitno bio postavljen na sedam minuta do ponoći, i od tada se pomerio 25 puta, ponekad bliže ponoći, a ponekad i dalje od nje, kada su ljudi napravili pozitivne promene. Klimatske promene su vodeći problem koji diktira pomeranje kazaljki na „satu sudnjeg dana" od 2007.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike