Poslednjih 12 meseci najtopliji u zabeleženoj istoriji! 2023. na vrhu liste najvrelijih godina

09.11.2023

14:58

0

Većina svetskog stanovništva, čak 90 odsto, suočila se sa neuobičajeno visokim temperaturama

Poslednjih 12 meseci najtopliji u zabeleženoj istoriji! 2023.  na vrhu liste najvrelijih godina
Copyright AP Photo/Manu Fernandez

U poslednjih 12 meseci Zemlja je prošla kroz svojevrsnu klimatsku dramu, koja je donela neslućeno visoke temeperature, a naučnici su saopštili da smo preživeli 12 najtoplijih meseci otkad se meri temperatura.

Naučnici su uporedili ovu situaciju sa scenama iz apokaliptičnih filmova, gde su visoke temperature, razorni šumski požari, snažne oluje i poplave postali deo svakodnevnog pejzaža.

Prema najnovijem izveštaju Klimatske centrale, poslednjih 12 meseci predstavljaju najtopliji period na globalnom nivou od kada merimo temperaturu. Osim toga, ističe se da je poslednjih godinu dana bilo najtoplije u poslednjih najmanje 125.000 godina, a 2023. označena je kao najtoplija u zabeleženoj istoriji posle pet meseci rekordno visokih temperatura.

Period od novembra 2022. do kraja oktobra 2023. bio je najtoplijih 12 meseci, a prosečna temperatura tokom ovog perioda bila za 1,32 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Većina svetskog stanovništva, čak 90 odsto, suočila se sa neuobičajeno visokim temperaturama, ostavljajući jak klimatski otisak na 7,3 milijarde ljudi.

U pojedinim regionima, poput Indije i SAD-a, ljudi su iskusili ekstremne temperature koje su trajale najmanje 10 dana. U Indiji je 86 odsto stanovništva doživelo najmanje 30 dana visokih temperatura, dok je u SAD-u taj broj iznosio 26 odsto stanovništva.

Iako su Island i Lesoto bili izuzeci sa temperaturama nižim od proseka, ovaj izveštaj jasno ukazuje na ozbiljnost trenutnog stanja i rapidno zagrevalje planete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike