Kim Džong Un odbacio opciju mirnog rešenja: Ujedinjenje Severne Koreje sa Južnom nije moguće, ona je glavni neprijatelj

16.01.2024

14:58

0

U govoru održanom u Vrhovnoj narodnoj skupštini rekao je da treba izmeniti i ustav kako bi se naglasio ovaj novi stav Pjongjanga

Kim Džong Un odbacio opciju mirnog rešenja: Ujedinjenje Severne Koreje sa Južnom nije moguće, ona je glavni neprijatelj
Ilustracija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće i da treba promeniti ustav kako bi se ona označila kao „glavni neprijatelj".

Kim je takođe istakao da će se tri organizacije koje se bave ponovnim ujedinjenjem ugasiti, preneli su državni mediji KCNA.

Sa druge strane, predsednik Južne Koreje naglasio je da će odgovoriti „višestruko jače“ na svaku provokaciju sa Severa.

Dve Koreje su podeljene od završetka Korejskog rata 1953. godine.

One nisu potpisale mirovni sporazum i zato su tehnički ostale u ratu od tada.

U govoru održanom u Vrhovnoj narodnoj skupštini, severnokorejskom parlamentu, Kim je rekao da treba izmeniti ustav kako bi se Severnokorejci uputili u to da je Južna Koreja "primarni neprijatelj i nepromenljivi glavni neprijatelj".

Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service via AP
 

On je takođe rekao da ako izbije rat na Korejskom poluostrvu, ustav zemlje treba da odražava pitanje „okupacije“, „ponovnog osvajanja“ i „inkorporacije“ Južne Koreje u njenu teritoriju.

Kim Džong Un, koji je 2011. zamenio svog oca Kim Džong Ila na mestu severnokorejskog lidera, rekao je da Sever „nije želeo rat, ali nemamo nameru ni da ga izbegnemo“, navodi KCNA.

On je izjavio da zauzima „novi stav" o odnosima Severa i Juga, što uključuje raspuštanje svih organizacija koje imaju zadatak da ih ponovo ujedine.

Ova odluka usledila je posle višemesečnih pojačanih tenzija zbog zajedničkih vojnih vežbi Seula i Vašingtona, na koje je Pjongjang odgovorio sve većim brojem raketnih testova, ali i lansiranjem špijunskog satelita u orbitu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike