Misterija rođenja Kim Džong Una: Zašto lider Severne Koreje krije datum rođenja - veruje se da je to njegova „Ahilova peta"

10.01.2024

14:04

0

Za rođendane njegovog oca Kim Džong Ila i dede Kim Il Sunga organizovane su velike nacionalne proslave dok su bili na vlasti, ali ne i za njegov

Misterija rođenja Kim Džong Una: Zašto lider Severne Koreje krije datum rođenja - veruje se da je to njegova „Ahilova peta"
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un napunio je 40 godina ili se tako pretpostavlja, pošto se tačan datum njegovog rođenja ne zna.

Lider tajanstvene države nikada nije otkrio kada je rođen, pa posmatrači Severne Koreje mogu to samo da nagađaju.

Za sada se kao datum njegovog rođenja navodi 8. januar 1983.

Međutim, osmog januara ove godine, u ponedeljak, objavljene su samo zvanične fotografije njega i njegove ćerke nastale prilikom posete farmi pilića. Ni na koji drugi način se nije pojavio u javnosti, što je u potpunoj suprotnosti sa onim što su radili njegovi prethodnici.

Za rođendane njegovog oca Kim Džong Ila i dede Kim Il Sunga organizovane su velike nacionalne proslave dok su bili na vlasti, a ovi datumi se i dalje obeležavaju kao praznici.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Ne zna se zašto tačno datum Kimovog rođenja, za koji se samo sugeriše da je 8. januar, ostaje tajna. Zvaničnici Severne Koreje zahvalili su se 2020. tadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu na rođendanskim željama u januaru, ali nisu precizirali o kom danu se radi.

Dodatni dokazi o datumu pojavili su se šest godina ranije, kada je američki košarkaš Denis Rodman pevao pesmu "srećan rođendan" Kim Džong Unu pred više hiljada ljudi.

Gilsup Kvak, šef One Korea Center, veb-sajta specijalizovanog za severnokorejske poslove, sugeriše niz razloga za tajnovitost - među kojima je i njegova majka Ko Jong Hui i činjenica da je navodno rođena u Japanu.

U severnkorejskom društvu i dalje postoji široko rasprostranjeno nepoverenje prema Japanu, koji je kolonizovao region između 1910. i 1945. godine, a ta veza bi mogla da potkopa tvrdnje o krvnoj liniji Kim Džong Una, pa bi to mogao da bude razlog što je do sada bila gurana pod tepih. Zbog toga bi proslavljanje njegovog rođendana moglo privući neželjenu pažnju.

Profimedia
 

- Ahilova peta Kim Džong Una je istina o njegovom rođenju - izjavio je Kvak.

Međutim, mogla bi da postoje brojna druga objašnjenja, kaže on, uključujući verovanje „da je idolizovanje njegovih predaka i porodice dovoljno” i želju da „promoviše svoj imidž skromnog vođe”.

Drugi sugerišu da su njegove godine problem. Stručnjaci kažu da stariji članovi severnokorejske vladajuće elite misle da je i dalje premlad, iako je primetno da je rođendan njegovog oca postao zvanični praznik one godine kada je napunio 40 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike