„Krvavi novogodišnji poklon Kijevu“: Ruski ambasador kritikovao novi paket vojne pomoći SAD

28.12.2023

16:44

0

Diplomata je predvideo da će svako oružje koje NATO nacije daju Ukrajini biti „spaljeno i uništeno“

„Krvavi novogodišnji poklon Kijevu“: Ruski ambasador kritikovao novi paket vojne pomoći SAD
Copyright Profimedia

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov kritikovao je Vašington zbog nedavnog paketa oružja Ukrajini, navodeći da to odražava nameru da se bori protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.

Diplomata je reagovao na vojnu pomoć vrednu 250 miliona dolara, uključujući protivvazdušnu municiju, rakete, artiljerijske granate i metke iz malokalibarskog oružja, koju je u sredu odobrila administracija američkog predsednika Džoa Bajdena.

Antonov je poslednju rundu vojne pomoći nazvao „krvavim novogodišnjim poklonom Kijevu“ u komentarima objavljenim na društvenim mrežama. Amerikanci „guraju marionetski režim u ambis, osuđujući hiljade običnih Ukrajinaca na sigurnu smrt“, upozorio je on.

S druge strane, zvaničnik je istakao nedavni uspeh Rusije u osvajanju grada Marijinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, strateški važnog ukrajinskog uporišta. Prema Antonovu, SAD imaju tendenciju da ignorišu takav razvoj događaja i fokusiraju se na fetiš isticanja „pobeda Ukrajine“.

Diplomata je predvideo da će svako oružje koje NATO nacije daju Ukrajini biti „spaljeno i uništeno“ bez promene situacije na terenu.

Profimedia
 

Bela kuća nije mogla da izdvoji više sredstava za Ukrajinu nakon što je republikanska opozicija u Kongresu blokirala njen zahtev. Poslanici su zahtevali velike ustupke u pogledu reforme imigracije i bezbednosti južne granice kao preduslov za odobrenje trošenja dodatnih milijardi dolara poreskih obveznika na podršku Ukrajini.

Američki predsednik Džo Bajden optužio je zakonodavce koji se protive povećanju pomoći za Ukrajinu za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, povezujući to sa pitanjima unutrašnje politike. On je sugerisao da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da napadne neku članicu NATO-a nakon obračuna sa Ukrajinom.

Putin je ovu primedbu odbacio kao „apsolutnu besmislicu“, rekavši da je Bajden koristio pojačanu retoriku da prikrije neuspehe svoje administracije u spoljnoj politici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike