Američki senator priznao: Ukrajina nikad neće pobediti

13.12.2023

16:46

0

Tabervil je odbacio i zabrinutost pristalica nastavka pomoći Kijevu, koji su tvrdili da će Rusija napredovati drugde u Evropi kada porazi ukrajinske snage

Američki senator priznao: Ukrajina nikad neće pobediti
Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

Ukrajina se uvek suočavala sa perspektivom da izgubi u sukobu sa Rusijom u slučaju da Vašington prekine pomoć, rekao je američki republikanski senator Tomi Tabervil.

Komentari su usledili nakon što je američki Senat prošle nedelje blokirao predlog zakona predsednika Džozef Bajdena koji je nameravao da Kijevu obezbedi dodatnih 60 milijardi dolara finansiranja. Republikanci koji se protive paketu potrošnje zahtevali su strožu kontrolu imigracije na američko-meksičkoj granici u zamenu za odobrenje zakona.

Govoreći za CNN u utorak, Tabervil je upitan da li bi prekid finansiranja Kijeva mogao da dovede do njegovog poraza. Senator je odgovorio da on „nikada nije mislio da oni mogu da pobede“, posebno zbog načina na koji su SAD „olako ušle“ u sukob.

Tabervil je takođe odbacio zabrinutost pristalica nastavka pomoći Kijevu, koji su tvrdili da će Rusija napredovati drugde u Evropi kada porazi ukrajinske snage. Republikanac je tvrdio da Moskva „ne može da pobedi Ukrajinu na istočnoj strani“ i doveo je u pitanje dalje prodiranje u Evropu.

- Nikada nisam verovao u taj scenario. Mislim da je dobar mamac za slanje više novca - predložio je Tabervil.

 

 

SAD su do sada pružile Ukrajini oko 111 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. Dok Vašington sve više upozorava da sredstva počinju da ponestaju, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ipak je nastavio da traži još novca.

Ukrajinski lider je u utorak otputovao u Vašington kako bi održao niz sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima, u pokušaju da spasi Bajdenov paket pomoći od 60 milijardi dolara. Međutim, izgleda da nije uspeo da ubedi ključne republikance da se predomisle u pogledu protivljenja zakonu. Umesto toga, neki senatori su napustili sastanak.

Bajden je nastavio da podstiče Kongres da odobri paket finansiranja, a takođe je obećao dodatnih 200 miliona dolara hitne vojne pomoći Kijevu preko predsedničke vlasti, što mu omogućava da šalje oružje iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike