Šolc upozorio da podrška Zapada Ukrajini slabi: Predložio rešenje koje će razbesneti neke zemlje EU

14.12.2023

12:54

0

Iako je prvobitno bilo dogovoreno da sve članice moraju da se slože oko podrške Kijevu, nemački kancelar sada predlaže nešto drugačije

Šolc upozorio da podrška Zapada Ukrajini slabi: Predložio rešenje koje će razbesneti neke zemlje EU
Copyright AP Photo/Matthias Schrader

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je Mađarsku što sabotira EU u nameri da pomogne Ukrajini i pregovora o pridruživanju i predložio je održavanje većinskog glasanja na samitu Evropskog saveta u vezi sa podrškom Kijevu.

Lideri EU sastaju u četvrtak i petak kako bi razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući dalju finansijsku pomoć Ukrajini, kao i otvaranje pristupnih pregovora za Kijev.

Evropska komisija je prvobitno preporučila da blok započne pregovore o članstvu sa Ukrajinom tokom samita, uz obrazloženje da je Kijev ispunio većinu uslova da opravda takav korak.

Međutim, ubrzanju pridruživanja Ukrajine oštro su se protivile Mađarska, Slovačka i Austrija, koje su zapretile da će blokirati sve ubrzane pregovore, insistirajući na tome da Kijev treba još mnogo toga da uradi i naglašavajući da sama EU još nije spremna da primi novog člana. Budimpešta je takođe pretila da će blokirati paket pomoći EU Kijevu od 50 milijardi evra.

Govoreći u nemačkom Bundestagu u sredu, Šolc je osudio Mađarsku zbog odugovlačenja podrške EU Ukrajini, tvrdeći da „skoro sve“ članice EU žele da nastave da pružaju finansijsku pomoć Kijevu.

Nemački lider je sugerisao da Mađarska ne bi trebalo da ima pravo veta na takve inicijative i da je potrebno da se više odluka u EU donosi kvalifikovanom većinom, posebno kada je reč o procesu proširenja.

Pixabay
 

Šolc je tokom obraćanja nemačkom parlamentu takođe izjavio da će Berlin možda morati da proglasi vanredno stanje u zemlji kako bi zaobišao zakone koji regulišu državni dug koji bi mogli da spreče dodatnu pomoć Kijevu sledeće godine ako se situacija u Ukrajini pogorša.

Kancelar je obećao da će se zalagati za „održivu, pouzdanu podršku Ukrajini, jer je reč o bezbednosti Evrope“, i predložio da se sledeće godine potroši 8 milijardi evra na oružje za Kijev i još 6 milijardi za pomoć ukrajinskim izbeglicama.

Nemačka opozicija označila je Šolcov predlog kao „finansijsku prevaru“, a poslanici su ga optužili da je zloupotrebio zakonske rupe kako bi tražio veću pomoć za Ukrajinu. Neki su obećali da nikada neće pristati na zaobilaženje pravila kočnice duga i osudili nemačkog lidera što je bacio budžet zemlje u haos zarad pomoći Kijevu, za koji su mnogi političari istakli da „nema šanse“ da pobedi u sukobu sa Rusija.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike