Skoro dve trećine Nemaca za ostavku Šolca! Koliko je realno Pistorijus postane novi kancelar?

08.01.2024

00:30

0

Takav scenario podržava 64,3 odsto ispitanika, dok je protiv njih 24,6 odsto

Skoro dve trećine Nemaca za ostavku Šolca! Koliko je realno Pistorijus postane novi kancelar?
Boris Pistorijus - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Skoro dve trećine Nemaca želi da Olaf Šolc prepusti mesto kancelara aktuelnom ministru odbrane Borisu Pistorijusu, pokazuje istraživanje nemačkog Instituta za istraživanje javnog mnjenja (INSA).


Takav scenario podržava 64,3 odsto ispitanika, dok je protiv njih 24,6 odsto, prenosi Bild.

Rezultat reprezentativnog istraživanja instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA (1004 ispitanika) je šok za kancelara, ali jasan tračak nade za njegovu očajnu stranku.

AP Photo/Michael Sohn
 

Skoro dve trećine Nemaca (64,3 odsto) želelo bi da Olaf Šolc prepusti mesto kancelara Pistorijusu. Protiv je samo 24,6 odsto, a 11,2 odsto nije dalo nikakve informacije. Čak i pristalice SPD-a podržavaju promenu od Šolca do Pistorijusa tesnom većinom (47,9 prema 47,1 odsto) pre sledećih saveznih izbora!

Istovremeno, rezultati istraživanja pokazuju da je Pistorijus ubedljivo najpopularniji političar u Nemačkoj, dok je Šolc najnepopularniji kancelar u istoriji zemlje.

Koliko je realno Pistorijus da se preseli u kancelariju?

Šolc bi morao da podnese ostavku, a SPD bi morao da predloži prethodnog ministra odbrane za njegovog naslednika ostalim partijama, Zelenima i FDP. Pravno, to ne bi bio problem, kao ni činjenica da Pistorijus nije član Bundestaga.

Ako se izbori u tri istočne nemačke pokrajine u septembru ove godine pretvore u očekivanu katastrofu za SPD, stranka bi mogla da povuče kočnicu i postavi Pistorijusa za kancelara. Odobrenje koalicionih partnera Zelenih i FDP verovatno bi bio slučaj.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike