Izraelski saveznici savetuju prekid vatre! Američki ministar odbrane će izvršiti pritisak

17.12.2023

21:31

0

Obrt u stavovima zapadnih izraelskih pokrovitelja dešava se uoči posete Izraelu američkog ministra odbrane Lojda Ostina

Izraelski saveznici savetuju prekid vatre! Američki ministar odbrane će izvršiti pritisak
Granatiranje Pojasa Gaze - Copyright AP Photo/Abed Khaled

Zapadni vetrovi koji su duvali u leđa Izraelu, sada, čini se, menjaju pravac, budući da neki od najbližih evropskih saveznika jevrejske države zatražili prekid vatre u ratu s Hamasom, naglašavajući rastuću međunarodnu nelagodu zbog razornog uticaja sukoba na civilno stanovništvo Gaze.

Obrt u stavovima zapadnih izraelskih pokrovitelja dešava se uoči posete Izraelu američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Od njega se takođe očekuje da izvrši pritisak na izraelske lidere da okončaju najintenzivniju fazu rata i upotrebe "ciljaniju" strategiju protiv Hamasa, budući da je, iako SAD Netanijahuu i dalje pružaju vitalnu vojni i diplomatsku podršku, sve veća zabrinutost zbog civilnih žrtava i masovnog raseljavanja 1,9 miliona Palestinaca – što je gotovo skoro 85 odsto stanovništva Gaze.

AP Photo/Alex Brandon
 

U zajedničkom tekstu u "Sandej tajmsu" britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvali su na prekid vatre i istakli da je ubijeno previše civila.

Na konferenciji za novinare sa svojim izraelskim kolegom u Tel Avivu i francuska ministarska spoljnih poslova Ketrin Kolona takođe se založila za prekid vatre.

"Neophodno je hitno primirje, koje će omogućiti napredak ka prekidu vatre kako bi se postiglo oslobađanje talaca, omogućio pristup i isporuka više humanitarne pomoći napaćenom civilnom stanovništvu Gaze, i da bi se krenulo prema humanitarni prekid vatre i početak političkog rešenja", rekla je ona.

Francuska i Nemačka podržale su poziv na prekid vatre u UN-u, a francuski predsednik Emanuel Makron je početkom novembra rekao da se Izrael ne može boriti protiv terorizma ubijanjem nedužnih ljudi.

Diplomatski pritisak, kako AP ocenjuje, raste verovatno i zbog toga što i domaća, izraelska javnost sve glasnije opoziva na obnovu pregovora, nakon što je IDF slučajno ubio troje izraelskih talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike