Skandalozna izjava Džona Kirbija: SAD imenovale državu koja najviše pomaže Palestincima u Pojasu Gaze (VIDEO)

08.12.2023

13:40

0

Pričajući o stradanju civila, portparol američke vlade je imao smelu izjavu

Skandalozna izjava Džona Kirbija: SAD imenovale državu koja najviše pomaže Palestincima u Pojasu Gaze (VIDEO)
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Portparol američke vlade izjavio je da Vašington čini više od „bilo koje druge nacije“ da pomogne civilima u Gazi, tvrdeći da su zvaničnici vršili pritisak na Izrael da bude „oprezan“ u svojoj kampanji bombardovanja na gusto naseljenoj teritoriji.

Upitan o uticaju izraelske vojne operacije na neborce u Gazi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da SAD čine sve što je u njihovoj moći da spreče smrt civila i dostave pomoć onima kojima je najpotrebnija.

- Imenujte mi još jednu naciju, bilo koju drugu naciju, koja čini isto koliko i SAD da ublaži bol i patnju naroda Gaze. Ne možete - rekao je Kirbi u četvrtak ni ne trepnuvši, dodajući da predsednik Džo Bajden „predvodi napore da kamioni, hrana, voda, lekovi i gorivo dopru do naroda Gaze“.

Kirbi je dalje izjavio da Vašington čini više od bilo koje zemlje „pozivajući izraelske kolege da budu što oprezniji i promišljeni koliko mogu u procesuiranju svojih vojnih operacija“.

Iako je Bajdenova administracija ranije ove nedelje predstavila više paketa pomoći za civile u Gazi, uključujući 21 milion dolara za hranu, sklonište i druge svrhe, ona je i dalje glavni izraelski vojni donator, koji obezbeđuje velike količine oružja i municije za Izraelske odbrambene snage (IDF).

 

 

Pored godišnje pomoći odobrene prethodnim zakonima, kojom je izdvojeno 38 milijardi dolara za izraelsku vojsku između 2019. i 2028. fiskalne godine, Vašington je ponudio hiljade bombi IDF-u od smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra.

Prema internoj vladinoj listi koju su za Volstrit žurnal opisali zvaničnici Bajdenove administracije, SAD su već dostavile 15.000 bombi i 57.000 artiljerijskih granata Izraelu od oktobra, uključujući 5.000 nevođenih bombi MK82, 5.400 MK84 bombi od 908 kilograma, oko 1.000 GBU-39 bombi malog prečnika, kao i oko 3.000 laserski vođenih projektila JDAM. Zajedno, vazdušni transporti iznose "stotine miliona dolara" eksploziva, piše Žurnal.

Uprkos velikom protoku američkih pošiljki oružja, državni sekretar Antoni Blinken je naglasio napore da podstakne izraelske kolege da „uspostave jasnu zaštitu za civile“ u Gazi, iako nije precizirao koje mere predostrožnosti ima na umu.

Oko 1.200 Izraelaca je izgubilo život tokom oktobarskog napada Hamasa, dok je više od 17.000 Palestinaca ubijeno u napadima IDF-a i kopnenim operacijama, prema lokalnim zvaničnicima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike