Kina kritikovala SAD zbog blokiranja rezolucije o Gazi u SB UN: To je licemerno, a opravdanje je „slabo"

09.12.2023

17:08

0

Jedino Vašington je glasao protiv, pravdajući svoju odluku neočekivanim rečima

Kina kritikovala SAD zbog blokiranja rezolucije o Gazi u SB UN: To je licemerno, a opravdanje je „slabo"
Copyright Profimedia

Odluka SAD da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na primirje između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas je licemerna, rekao je Šang Džun, kineski ambasador u toj organizaciji.

SAD su u petak bile jedina zemlja koja jeglasala protiv rezolucije koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati i koju je podržalo više od 90 drugih zemalja, a koja je pozvala na „trenutni humanitarni prekid vatre“ i „trenutno i bezuslovno oslobađanje talaca“ koje je Hamas zarobio. Dokument je podržalo 13 članica Saveta bezbednosti UN, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Objašnjavajući veto, Robert Vud, zamenik ambasadora Vašingtona u UN, rekao je da je dokument „udaljen od stvarnosti“ i dodao da, suprotno savetu SAD, nije osuđen Hamasov „teroristički napad“ 7. oktobra, rekavši da bi bezuslovni prekid vatre omogućio grupi da ponovi napad kasnije.

On je takođe tvrdio da dokument nije „ohrabrio obnavljanje humanitarnih pauza“, naglašavajući da je „svaki izgubljeni nevini palestinski život tragedija“.

Komentarišući glasanje, Šang je izrazio „veliko razočarenje i žaljenje" što su SAD odbacile rezoluciju, tvrdeći da je opravdanje za taj potez „slabo". On je napomenuo da je „dopuštanje nastavka borbi uz tvrdnju da se brine o životima i bezbednosti ljudi u Gazi i tamošnjim humanitarnim potrebama samo po sebi kontradiktorno“.

Profimedia
Šang Džun

- Oprostiti nastavak borbe uz svako pominjanje zaštite žena i devojčica i ljudskih prava krajnje je licemerno - istakao je on.

Od početka sukoba SAD su blokirale nekoliko rezolucija UN koje su predložile različite zemlje koje pozivaju na prekid vatre. Sredinom novembra Savet bezbednosti UN usvojio je dokument koji poziva na „humanitarne pauze“ u neprijateljstvima. Podržan je sa 12 glasova, a Rusija, SAD i Velika Britanija bile su uzdržane.

Hamas je pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, a u borbama koje su usledile poginulo je više od 1.200 Izraelaca i 17.000 Palestinaca. Krajem novembra zaraćene strane su dogovorile privremeni prekid vatre uz posredovanje Katara, pri čemu je Hamas pristao da oslobodi desetine izraelskih talaca u zamenu da Izrael oslobodi mnoge Palestince iz zatvora. Sporazum je propao prošle sedmice, a obe strane su jedna drugu optuživale za kršenje primirja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike