Američki zvaničnik koji je dao ostavku zbog odluka Bajdena: "Pomoć SAD služi za ubijanje civila u Gazi"

17.11.2023

22:14

0

Sjedinjene Države su i glavni sponzor Bezbednosnih snaga Palestinske uprave sa sedištem u Ramali, kojima obezbeđuju obuku i opremu

Američki zvaničnik koji je dao ostavku zbog odluka Bajdena: "Pomoć SAD služi za ubijanje civila u Gazi"
Scene užasa ispred bolnice Al Šifa - Copyright Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Džoš Pol, koji je prošlog meseca podneo ostavku u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, saopštio je da je napustio američko Ministarstvo spoljnih poslova jer nije mogao da podrži slanje oružja za sukob u Pojasu Gaze.


"Podneo sam ostavku 18. oktobra u Stejt departmentu jer nisam mogao da podržim slanje američkog oružja za sukob u Gazi, jer sam znao da će ono biti upotrebljeno za ubijanje hiljada civila. Nisam video nikakvu spremnost da se preispita dugoročna politika koja nije dovela do mira i koja je zapravo potkopala i regionalnu stabilnosti i bezbednost Izraela", napisao je Pol u autorskom tekstu za Njujork tajms.

On je naveo da SAD od 1970-ih godina isporučuju pomoć Izraelu vrednu skoro četiri milijarde dolara na godišnjem nivou.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su i glavni sponzor Bezbednosnih snaga Palestinske uprave sa sedištem u Ramali, kojima obezbeđuju obuku i opremu.
AP Photo/Hatem Ali
 

"U oba slučaja, obrazloženje za bezbednosnu pomoć SAD je fatalno manjkavo", piše bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta.

On navodi da američke bezbednosne garancije nisu obezbedile put ka miru, već su Izraelu dale samopouzdanje da širi ilegalna naselja na Zapadnoj obali, bez ikakvih posledica.

U međuvremenu, Pol piše da je Izrael postao globalni lider u izvozu oružja i može da se pohvali jednom od tehnološki najsofisticiranijih vojski na svetu.

On ističe da su SAD poslednjih godina zanemarile kontekst regionalne politike i zakon prema kojem je Vašingtonu zabranjeno da pruža vojnu pomoć bilo kojoj jedinici koja je optužena da je počinila grubo kršenje ljudskih prava.

"Nespeh SAD da nametnu odgovornost Izraelu za takva kršenja može mu dati osećaj nekažnjivosti, povećavajući verovatnoću grubih kršenja ljudskih prava (uključujući ona koja su počinili doseljenici protiv palestinskih civila) i dodatno narušavajući poverenje između Izraela i Palestinaca koje je neophodno za bilo kakav trajni mir", navodi Pol za Njujork tajms.

AP Photo/Abed Khaled
 


Dodaje da SAD moraju da značajno promene svoj pristup izraelsko-palestinskom sukobu, a kao jedan od predloga navodi da bi Vašington mogao da počne da uslovljava slanje vojne pomoći Izraelu ispunjavanjem određenih političkih uslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike