Bajden tvrdi: Rusija će napasti NATO, a mi smo se obavezali...

07.12.2023

13:14

0

Američki lider je imao bombastične izjave reagujući na blokiranje zakona o vojnoj pomoći

Bajden tvrdi: Rusija će napasti NATO, a mi smo se obavezali...
Copyright AP Photo/Susan Walsh

Ako Rusija pobedi u ukrajinskom sukobu, mogla bi da se nađe u poziciji da pokrene napad na NATO koji bi doveo do globalnog sukoba sa američkim trupama, rekao je američki predsednik Džo Bajden u sredu, pozivajući Kongres da usvoji paket nacionalne bezbednosti vredan 111 milijardi dolara.

Predlog zakona, koji su podržale demokrate, obuhvatao je pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Američki lider se takođe obrušio na republikance, koji nisu bili voljni da podrže tu meru zbog sporova oko bezbednosti na južnoj granici SAD, rekavši da su na taj način „spremni da (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu daju najveći poklon kom se mogao nadati".

- Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome. Ako Putin napadne NATO saveznika, pa, mi smo se obavezali kao članica NATO-a da ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO-a - izjavio je Bajden, dodajući da bi Vašington želeo da spreči ovaj zastoj jer on može da dovede do toga da se „američke trupe bore protiv ruskih“.

Međutim, republikanci nisu ubeđeni u to, pa su blokirali paket potrošnje u Senatu, glasajući sa 49 glasova za i 51 protiv. Ovoj meri su se protivili svi poslanici Republikanske stranke, kao i nezavisni senator Berni Sanders, koji inače glasa sa demokratama, ovog puta je izrazio zabrinutost zbog vojne strategije Izraela u sukobu sa Hamasom.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer takođe je glasao protiv kako bi kasnije imao priliku da ponovo predloži paket.

AP Photo/Patrick Semansky
Anatolij Antonov

Ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov je, komentarišući Bajdenove opaske o potencijalnom sukobu između Rusije i NATO-a, sugerisao da su „takve priče za zastrašivanje izmišljene da bi se poreskim obveznicima i trezvenim političkim snagama opravdali ogromni troškovi za 'obuzdavanje' Ruske Federacije”.

Spekulacije Vašingtona o potencijalnom sukobu pokazuju da su „[američke] vlasti konačno izgubile dodir sa realnošću“, dodao je on.

- Ovakva provokativna retorika je neprihvatljiva za odgovornu nuklearnu državu - zaključio je Antonov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike