RAT NA BLISKOM ISTOKU SAD dronovima traže taoce; Broj ubijenih u Gazi premašio 17.000

08.12.2023

16:40 >> 00:22

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU SAD dronovima traže taoce; Broj ubijenih u Gazi premašio 17.000
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 62. dan. 

Izraelske trupe stigle su do centra Kan Junisa, nekoliko dana nakon što je Izrael proširio svoju kopnenu ofanzivu u toj palestinskoj enklavi.

IDF tvrdi da su otkrili jedno od najvećih skladišta oružja Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da trenutno nema izgleda da se taoci vrate kući.

Iz Pojasa Gaze evakuisane su još dve porodice srpskih državljana - Mona Abu Elaiš, sa troje dece, i Đulja Al Hisi, sa suprugom i troje dece. Obe porodice danas doputovale u Beograd.

UN upozorava na glad u Gazi.

                                *** UŽIVO ***

00.03 - Izraelske snage u centru Kan Junisa

Izraelske odbrambene snage (IDF) nalaze se u centru glavnog grada u južnom pojasu Gaze, Kan Junisa, i okružuju dom najvišeg lidera Hamasa Jahje Sinvara, za kojeg se smatra da se krije pod zemljom.

23.33 - Netanijahu zapretio Hezbolahu: Ako pokrenete rat, Bejrut će se pretvoriti u Gazu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu upozorio je danas Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraaelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se "Bejrut pretvoriti u Gazu".

AP Photo/Evan Vucci
 


Ove reči došle su nakon što je Hezbolah u raketnom napadu ubio čoveka starog 60 godina, na severu Izraela.

23.04 - Hamas: Naše snage za 72 sata uništile 135 izraelskih vojnih vozila

Oružano krilo Hamasa je, u celosti ili delimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla 72 sata širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa, a prenosi Al Džazira.

Tvrde da su ubili i ranili desetine izraelskih vojnika eksplozijama u tunelima i zgradama.

Portparol Hamasa je dodao da je "veliki broj" izraelskih vojnika napadnut raketama, kao i da su rakete ispaljene prema gradovima u Izraelu.

22.12 - IDF: Dve rakete iz Sirije aktivirale sirene na Golanskoj visoravni

Odbrambene snage Izraela saopštile su da su dve rakete, koje su ispaljene iz Sirije, aktivirale sirene za vazdušnu opasnost u gradu Bukata na Golanskoj visoravni, preneo je Tajms of Izrael.

Dodali su da projektili nisu načinili štetu pošto su pali u nenaseljeno područje.

Iz IDF-a navode da je nekoliko raketa ispaljeno iz Libana na naselja Štula, Malkija i Zarit.

20.45 - Bela kuća: Izrael i Hamas nisu blizu postizanja dogovora o novom prekidu vatre

Bela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu blizu postizanju novog dogovora o humanitarnom primirju, nakon što se sukob obnovio prošlog petka.

Izrael i Hamas su uz posredništvo pojedinih zemalja, pre svih Katara, postigli sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu pre 13 dana i trajao sedam dana.

20.26 - Ministarstvo zdravlja Gaze: Za 24 sata u Gazi poginulo 350 osoba, ranjeno 900

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kudra izjavio je da je 350 mrtvih i 900 povređenih stiglo u bolnice u Gazi tokom protekla 24 sata.

On je rekao da je od početka rata u Gazi broj poginulih porastao na 17.177, a broj povređenih na 46.000.

- Izraelske snage namerno gađaju kola hitne pomoći i ekipe civilne odbrane. Suočavamo se sa poteškoćama u prebrojavanju mrtvih i ranjenih zbog neprekidnog bombardovanja i presecanja komunikacija - naveo je Al-Kudra.

AP Photo/Mohammed Dahman
Palestinci nose telo devojčice koje je pronađeno u ruševinama u Kan Junisu

20.24 - Blinken: Izrael mora učiniti više da zaštiti civile u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa izraelskim ministrom za strateška pitanja Ronom Dermerom i poručio mu da Izrael treba da učini više da zaštiti civile u svojoj ofanzivi na južnu Gazu.

- Odluka izraelskog ratnog kabineta u sredu uveče da dopusti isporuku više goriva u Gazu je dobra, ali Izrael treba da učini više da zaštiti civile - rekao je Blinken.

AP Photo/Eugene Hoshiko
Entoni Blinken

20.11 - Rojters: Našeg novinara je 13. oktobra ubio izraelski tenk u Libanu

Posada izraelskog tenka ubila je novinara Rojtersa i ranila šest novinara u Libanu 13. oktobra, ispalivši dve granate u brzom nizu iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje, pokazala je istraga Rojtersa.

U dva udara ubijen je Rojtersov foto reporter Isam Abdalah (37) i teško ranjena fotografkinja agencije Frans pres (AFP) Kristina Asi (28), nešto više od kilometra od izraelske granice u blizini libanskog sela Alma al Šab.
 

AP Photo/Hussein Malla
 

19.22 - SAD nastavile da sprovode letove vojnih nenaoružanih dronova iznad Gaze

SAD su nastavile da sprovode letove vojnih nenaoružanih dronova iznad Pojasa Gaze, da bi pomogle u potrazi za lokacijama na kojima se nalaze taoci koje drži Hamas, saopštio je danas Pentagon.

19.01 - Sin izraelskog ministra Gadija Ajzenkota ubijen u borbama u Pojasu Gaze

Sin izraelskog ministra bez portfelja i bivšeg načelnika vojske Gadija Ajzenkota,  ubijen je u borbama u Pojasu Gaze, izjavio je lider Partije nacionalnog jedinstva Beni Ganc.

Izraelska vojska nije dala precizne detalje o pogibiji Gala Ajzenkota (25), osim da je ubijen u borbama na severu Pojasa Gaze.

16.39 - Netanjahu upozorio Hezbolah: Pretvorićemo Bejrut u Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio je u objavi na društvenoj mreži Iks da će Bejrut ipretvoriti u Ggazu neposredno nakon što je izraelska vojska rekla da je protivtenkovska vatra iz Libana pogodila izraelskog civila.

- Ako Hezbolah pogreši, pretvorićemo Bejrut i jug Libana u Gazu i Kan Junis - piše u objavi izraelskog premijera.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
 

Vojska je saopštila da je “napala izvore vatre koristeći helikoptere, tenkove i artiljerijsku vatru”.

16.06 - Raisi: Izraelski napadi na Pojas Gaze su genocid

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da su izraelski napadi na Pojas Gaze dosegli nivo genocida i pozvao je da se bombardovanje zaustavi što je pre moguće.

To je izjavio dok je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na sastanku u četvrtak u Kremlju, na kom je Putin rekao da je od vitalnog značaja da se razgovara o pitanju Palestine.

15.37 - Izraelska vojska gole Palestince drži na ulici

Izraelska vojska je uhapsila desetine muškaraca u Gazi koji su se predali, a potom je proveravala da li su neki od njih operativci Hamasa ili Islamskog džihada.

Muškarci su samo u gaćama sedeli na ulici, dok su im ruke bile zavezane iza leđa.

 

 

15.35 - Abas osuđuje Hamas, ali ne javno

Mahmud al Habaš, viši savetnik lidera Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, rekao je da predsednik ne može javno da osudi Hamas dokle god Izrael bombarduje Pojas Gaze.

- Da Izrael nije pokrenuo agresiju na Gazu, predsednik Abas bi javno osudio Hamas više puta, ali pošto se agresija nastavlja, tražiti od njega ili bilo kog palestinskog lidera da javno osudi Hamas je besmislica - rekao je Habaš. 

Mahmud Abas, Profimedia
Mahmud Abas

15.18 - Ministarstvo zdravlja Gaze: Bolnice na jugu su pretrpane

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al Kudra održao je konferenciju za novinare o trenutnoj situaciji u opkoljenoj enklavi.

- Bolnice na jugu su pretrpane. Zdravstvena situacija u skloništima je vrlo loša zbog nedostatka hrane i lekova. Možemo potvrditi da su prognanici u prihvatilištima suočeni s gladovanjem - rekao je on između ostalog

14.51 - Austrija nastavlja isporuku pomoći Palestincima

Austrija je saopštila danas da će prekinuti obustavu pomoći Palestincima nakon što proverom nije utvrđeno da se sredstva koriste za finansiranje ili promociju terorizma.

14.17 - Broj ubijenih u Pojasu Gaze premašio 17.000

Ministarstvo zdravlja u Gazi kaže da je ukupan broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra sada 17.177, uz više od 46.000 ranjenih.

U poslednja 24 sata ubijeno je 350 Palestinaca, dodalo je Ministarstvo.

13.56 - Britanski sindikalci blokirali četiri fabrike zbog prodaje oružja Izraelu

Više od 1.000 članova sindikata Radnici za slobodnu Palestinu blokirali su ulaze u četiri fabrike oružja u Velikoj Britaniji, koje proizvode delove za F-35 stelt borbene avione koje Izrael koristi za bombardovanje Gaze.

 

 

Demonstranti su pozivali na prekid prodaje oružja Izraelu i da vlada Ujedinjenog Kraljevstva podrži trajni prekid vatre, piše Gardijan.

- Više od 1.000 sindikalaca na više lokacija širom Britanije blokira fabrike oružja koje snabdevaju oružjem Izrael! - objavila je sindikalna grupa Radnici za slobodnu Palestinu na platformi društvenih medija Iks.

13.39 - Izrael bombardovao džamiju na severu Gaze

Izraelske snage napale su džamiju Al Avda u izbegličkom kampu Džebalija, u blizini objekata za smeštaj civila na severu Gaze, piše Al Džazira.

13.06 - Gaza: Stotine izraelskih tenkovskih granata pogodilo izbeglički kamp Džebalija

Stotine tenkovskih granata pogodilo je izbeglički kamp Džebalija na severu Pojasa Gaze, iako su izraelske kopnene operacije skoncentrisane na jug enklave, prenosi BBC.

- Juče smo na pijaci u Džebaliji iskopali masovnu grobnicu za više 100 ljudi, čija su tela istrulila u opkoljenoj bolnici Kamal Advan - rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi, doktor Munir Al Burš.

 

 

U izveštaju Ujedinjenih nacija saopšteno je da je "više od 100 ljudi umrlo, dok su mnogi drugi povređeni u bombardovanju više stambenih zgrada u Džebaliji".

12.41 - Egipat kaže da neće dopustiti depopulaciju Pojasa Gaze

Šef egipatske državne službe za informiranje Dijaa Rašvan kaže da njegova zemlja nikada neće dopustiti da se Pojas Gaze isprazni od stanovništva, te je naglasio stalnu saradnju Kaira sa partnerima na radu na ubrzanju isporuke humanitarne pomoći u Pojas.

12.13 - IDF izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušne napade na niz ciljeva Hezbolaha na jugu Libana, uključujući mesta za lansiranje raketa, osmatračnice i drugu infrastrukturu koja pripada toj grupi.

 

 

Istovremeno, nekoliko projektila je ispaljeno iz Libana na sever Izraela, preneo je "Tajms of Izrael".

IDF navode da su pogodile lansirne položaje, dok Hezbolah tvrdi da je gađao brojne položaje IDF duž severne granice.

11.42 - Izraelska vojska objavila smrt još jednog svog vojnika

Smrću 24-godišnjeg Maora Geršonija ukupan broj poginulih u izraelskoj vojsci od početka rata porastao je na 414.

Vojska je saopštila da je on ubijen u sredu tokom borbi na severu Gaze.

11.18 - Lapid kritikovao izraelsku vladu jer je dozvolila marš krajnje desnice

Izraelski lider opozicije Jair Lapid kritikovao je odgovor izraelske vlade na planirani marš krajnje desnice u Izraelu u objavi na Iksu.

 

 

- Večerašnji marš u Jerusalimu je očigledan pokušaj kahanista da zapale više arena i izazovu još razaranja i smrti. Kao premijer odobrio sam marševe u Jerusalimu, ali ne i nasilne provokacije. Da zaista postoji kabinet u Izraelu, on to ne bi dozvolio - piše u njegovoj objavi.

11.12 - Borelj podržao poziv Gutereša da SB UN interveniše povodom rata u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj podržao je poziv koji je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio Savetu bezbednosti, da interveniše povodom rata u Gazi.

Olivier Matthys, Pool Photo via AP
Žozep Borelj

U objavi na platformi Iks on je apelovao na "članice Saveta bezbednosti UN i istomišljenike iz EU" da podrže poziv generalnog sekretara, preneo je briselski portal Politiko.

10.46 - Svetski priznate organizacije pozvale da se napad Izraela na novinare u Libanu istraži kao ratni zločin

Amnesti internešenel saopštio je da su izraelski napadi u kojima je 13. oktobra ubijen novinar Rojtersa Isam Abdalah i povređeno šest drugih na jugu Libana verovatno direktan napad na civile koji se mora istražiti kao ratni zločin.

Human Rights Watch je u odvojenom saopštenju naveo da su dva izraelska udara „očigledno namerni napad na civile, a time i ratni zločin”.

 

 

Rojtersova istraga objavljena u četvrtak otkrila je da je posada izraelskih tenkova ubila Abdalaha i ranila šest drugih novinara ispalivši dve granate u brzom nizu iz Izraela dok su oni snimali prekogranično granatiranje iz daljine.

10.38 - Britanski ministar odbrane posetiće Izrael i Zapadnu obalu

Britanski ministar odbrane Grant Šeps posetiće ove nedelje Izrael i Zapadnu obalu u nastojanju da se humanitarna pomoć što pre dostavi Gazi, prenosi CNN pozivajući se na saopštenje britanske vlade.

Šeps će razgovarati o isporuci pomoći morskim putem, direktno u Pojas Gaze, tokom sastanka s izraelskim i palestinskim liderima, a u saopštenju se navodi i da su četiri aviona Kraljevskog vazduhoplovstva sa humanitarnom pomoći za Palestince sletela u Egipat.

10.25 - Izraelska vojska: Hamas lansira rakete iz humanitarnih zona Gaze na Izrael

Izraelske odbrambene snage tvrde da je Hamas u sredu lansirao rakete iz humanitarnih zona u Gazi na izraelske civile. Kako se navodi, ispaljeno je 12 raketa na izraelske civile u gradu Beršeba na jugu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

9.44 - Novi izraelski napadi na Zapadnoj obali

AP Photo/Majdi Mohammed
 

Najmanje 21 Palestinac priveden je tokom noći u racijama pre zore na Zapadnoj obali, prema prvim izveštajima Palestinskog društva zatvorenika.

8.06 - Koen: Guterešov mandat predstavlja opasnost po svetski mir

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja „opasnost po svetski mir“, reagujući na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

7.20 - Izrael odobrio povećanje dnevne količine goriva koja može da uđe u Gazu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze. U saopštenju se ne navodi za koliko će biti povećana isporuka, samo se ističe da je odobrena "minimalna količina potrebna da se spreči humanitarni kolaps i izbijanje epidemija u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

- Ovaj minimalni iznos će s vremena na vreme određivati ratni kabinet, u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze - navode iz Netanijahuovog kabineta.

 

 

7.15 - EU treba da razmatra sankcije Hamasu, kao i nasilje Izraelaca na Zapadnoj obali

Evropska unija trebalo bi da razmotri pooštravanje sankcija Hamasu i njegovim načinima finansiranja, kao i uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, navodi diplomatska služba EU u dokumentu pripremljenom za ministre spoljnih poslova. U belešci, u koju je Rojters imao uvid, postavljaju se opcije koje će ministri razmotriti na sastanku u Briselu u ponedeljak, namenjenom za iznalaženje rešenja za rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi, kao i za pripreme za vreme posle rata.

EU je već Hamas označila kao terorističku organizaciju, što znači da bi sva sredstva, koja ima u EU, trebalo da budu zamrznuta, ali bi mogla i da pojača sankcije toj militantnoj organizaciji i drugim terorističkim grupama, naročito kada je reč o finansijama, napominje agencija i dodaje da bi EU mogla da uspostavi poseban program sankcija posvećen Hamasu. Odluke o sankcijama EU zahtevaju odobrenje svih 27 zemalja članica, koje nastoje da se usaglase o trenutnoj krizi, jer mnoge imaju različite stavove o izraelsko-palestinskom sukobu.

7.10 - „Rat gladi je počeo“ na jugu Gaze

Odsečeni od spoljne pomoći, ljudi u skloništima koje vode UN u Kan Junisu se bore oko hrane, kaže jedna raseljena osoba.

Navraz Abu Libdeh, stanovnik skloništa koji je bio raseljen šest puta, rekao je da je "rat gladi počeo".

- Ovo je najgori od svih ratova - dodao je Abu Libdeh.

Izraelska „totalna opsada“ Gaze rezultirala je samo ograničenim zalihama hrane, vode, goriva i lekova od početka rata.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je ranije da očekuje da će se "javni red uskoro potpuno srušiti zbog očajnih uslova" u Gazi - sa "potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince u celini".

7.00 - Ranjeni Palestinci krvare do smrti u bolnici na severu Gaze

Ašraf al-Kudra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze, upozorava da je arapska bolnica Al-Ahli dostigla svoj puni kapacitet jer „veliki broj“ ranjenika stalno pristiže u ustanovu. Oni koji su zadobili rane su "krvarili do smrti", rekao je al-Kudra.

Zdravstveni zvaničnici rade na obnavljanju funkcionisanja delova bolnice aAl-Šifa, ali je dodao: „Suočavamo se sa velikim poteškoćama i potrebna nam je podrška i zaštita međunarodnih institucija".

Ranije je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je oko 800.000 ljudi u severnoj Gazi sada bez bilo kakvog oblika medicinske zaštite.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Primirje između Hamasa i izraela prekinuto je 1. decembra rano ujutru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike