RAT NA BLISKOM ISTOKU IDF ušao u Kan Junis, okružena kuća lidera Hamasa; Uništen Arhiv grada Gaze

07.12.2023

18:54 >> 00:16

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU IDF ušao u Kan Junis, okružena kuća lidera Hamasa; Uništen Arhiv grada Gaze
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 61. dan. 

U utorak je Izrael izveo do sada najači raketni udar na Kan Junis.

Uništena zgrada glavne sudnice u Gazi. Raketa iz Gaze pogodila zgradu u Aškelonu.

Kancelarija za medije u Gazi saopštila je da je 16.248 osoba ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba 7. oktobra.

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je nemoguće stvoriti bezbedne zone za civile u Pojasu Gaze.

                              *** UŽIVO ***

23.39 - Koen: Guterešov mandat predstavlja opasnost po svetski mir

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je danas da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja "opasnost po svetski mir", reagujući na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

22.50 - Zvaničnik: SAD su sa Izraelom razgovarale o vremenskom okviru rata u Gazi

„Reći ću samo da smo razgovarali sa njima o tome šta misle o trajanju“ rata, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan agenciji Rojters.

Salivan je dodao da su SAD razgovarale sa Izraelom o tome kako je njihova vojna operacija u Gazi „deo dugoročne strategije za rešavanje ovog problema koji prevazilazi vojna sredstva“.

Predsednik Džo Bajden rekao je u utorak: „Radio sam sa brojnim ljudima u vladi i van nje da shvatim šta posle Gaze? Mislim da je jedino dostupno rešenje rešenje sa dve države.”

22.11 - Guteres: Rat u Gazi može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je Savet bezbednosti UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

AP Photo/Craig Ruttle
 

Guteres se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", preneo je Rojters.

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

Istakao je da se takav ishod mora izbeći po svaku cenu.

21.51 - Još dve porodice srpskih državljana evakuisane iz Pojasa Gaze, stigle u Beograd

Još dve porodice srpskih državljana - Mona Abu Elaiš, sa troje dece i Đulja Al Hisi, sa suprugom i troje dece - evakuisane su iz Pojasa Gaze i danas su avionom doputovale u Beograd, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Uz neposrednu podršku Ministarstva spoljnih poslova, kao i ambasada Republike Srbije u Tel Avivu i u Kairu, u koordinaciji sa nadležnim organima Države Izrael i Arapske Republike Egipat, 4. decembra iz Pojasa Gaze u Egipat su evakuisane još dve porodice srpskih državljana - Mona Abu Elaiš, sa troje dece i Đulja Al Hisi, sa suprugom i troje dece - naveo je MSP.

21.26 - Uništen Centralni arhiv Gaze: "Briše se istorija grada"

Izraelska vojska uništila je zgradu Centralnog arhiva Gaze, a Univerzitet Birzeit (sa sedištem na Zapadnoj obali), saopštio je da su se tamo nalazile hiljade vrednih dokumenata čime se briše istorija grada Gaze.

- Važno je reći da se u arhivu nalaze dokumenti stari više od 100 godina - napomenuli su.

 

 

21.21 - Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"

Zvaničnik militantnog pokreta Hamas, Ismail Hanije, tvrdi da je stanovništvo Pojasa Gaze žrtva "neoholokausta".

- Američka administracija je uključena u ovaj zločinački rat i pokriće za neonacizam. Ovo je neoholokaust koji se vrši protiv našeg naroda u Pojasu Gaze - rekao je danas Hanije za egipatsku TV El Kahera.

19.23 - Izraelska vojska ušla u Kan Junis, izveden napad na sedište Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je njena 98. divizija ušla u Kan Junis i počela da deluje u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

Iz IDF-a su naveli da je izveden kombinovani napad na sedište Hamasa.

 

18.58 - Gureteš: Rat u Gazi može pogoršati pretnje međunarodnom miru i bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je Savet bezbednosti UN da rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

- Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu - napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

AP Photo/Andrew Medichini
Antonio Gutereš

18.53 - Netanjahu: Izraelske snage okružuju kuću vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da izraelske snage okružuju kuću najviše pozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gazi.

- Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gde u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću - rekao je Netanjahu.

Naveo je da je pitanje vremena kada će ga izraelska vojska uhvatiti.

AP Photo/Adel Hana
Jahja Sinvar

18.38 - Galant poručio da stanovnici naselja blizu granice s Libanom ostaju evakuisani

Izraelski ministar odbrane Joav Galant sastao se danas sa gradonačelnicima i predsednicima saveta gradova koji su blizu granice sa Libanom na severu Izraela, i poručio da njihove zajednice, koje su evakuisane nakon čestih prekograničnih sukoba od 7. oktobra, neće biti vraćene kućama sve dok militantna grupa Hezbolah ne bude proterana severno od reke Litani u Libanu.

17.58 - Erdogan: Netanjahu koristi rat protiv Hamasa da produži svoju političku karijeru

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koristi vojnu kampanju u Pojasu Gaze protiv Hamasa da bi produžio svoju političku karijeru, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.  

AP Photo/Francisco Seco, File
Redžep Tajip Erdogan

16.03 - UN: U svakom izraelskom napadu na Gazu na udaru 220 Palestinaca

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je u svakom izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze na udaru 220 Palestinaca.

Napadi na stambenu i drugu civilnu infrastrukturu "dovode do ozbiljne zabrinutosti u vezi s izralskim poštovanjem međunarodnog humanitarnog prava i značajno povećavaju rizik od zločina".

15.05 - Francuska osuđuje izraelski napad u kom je ubijen libanski vojnik

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izraelsko granatiranje juga Libana u kom je u utorak ubijen libanski vojnik.

- Francuska je ozbiljno zabrinuta zbog tekućih sukoba na granici između Libana i Izraela. Francuska osuđuje izraelski napad koji je koštao života pripadnika Libanskih oružanih snaga i upućuje iskreno saučešće rodbini žrtve - rekao je portparol Ministarstva okupljenim novinarima.

14.45 - Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova zahteva otkazivanje planiranog marša na Al Aksu

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske samouprave poziva na međunarodni pritisak da se zaustavi planirani marš krajnje desničarskih izraelskih aktivista na džamiju Al Aksa u četvrtak.

Izraelska policija odobrila je marš.

14.36 - Bombardovan sever, jug i centralni deo Pojasa Gaze

Izraelska vojska pojačala je vazdušnu i kopnenenu ofanzivu na Pojas Gaze.

14.12 - Dve sestre izvučene žive nakon četiri dana pod ruševinama

Dve mlade sestre spašene su ispod ruševina objekta koji je bio meta izraelskog tenkovskog granatiranja pre četiri dana.

13.53 - Međusobni napadi Izraela i Hezbolaha blizu granice

 

 

Hezbolah tvrdi da je direktno pogodio “radarsko mesto” na severu Izraela, izveštava novinska agencija Anadolija.

Neposredno pre toga izraelska vojska objavila je da granatira položaje Hezbolaha na jugu Libana i odgovara na raketne napade u blizini granice.

13.33 - Al Arabija: Izraelska vojska opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara

Izraelska vojska (IDF) je opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, ali nema naznaka da se on nalazi u opkoljenom objektu, javila je saudijska televizije "Al Arabija".

AP Photo/Adel Hana
Jahja Sinvar

Kako je navedeno, lider Hamasa poseduje više kuća u kojima se krije, a kuća u Kan Junisu opkoljena je od juče, preneo je "Tajms of Izrael".

12.48 - Izveštaji o dronu iznad Crvenog mora

Britanska pomorska trgovinska operativna agencija (UKMTO) primila je danas izveštaje o, kako se sumnja, bespilotnoj letelici iznad Crvenog mora zapadno od jemenske luke Hodejda i upozorila brodove koji tuda plove da budu na oprezu, javlja Rojters.

Ranije je američka vojska saopštila da su balističke rakete koje su ispalili jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti pogodila najmanje tri komercijalna broda u Crvenom moru, kao i da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice u nedelju.

12.16 - Izraelska vojska tvrdi da je otkrila zalihe oružja u Gazi

Izraelska vojska tvrdi da je pronašla velike količine oružja i municije na lokaciji na severu Pojasa Gaze, uključujući projektile dugog dometa i nekoliko modela prenosnih projektila tipa RPG, kao i protivtenkovske projektile, eksplozivne naprave, ručne granate i dronove.

Izraelska vojska je rekla da su pronađeni projektili dugog dometa, one vrste koje su ispaljene na centralni Izrael. Dodaje se da će deo municije biti uklonjen radi istrage, dok će ostatak biti detoniran.

11.42 - Erdogan: Turska odbacuje plan "tampon-zone" za Gazu

AP Photo/Peter Dejong
 

Turska odbacuje planove za uspostavljanje tampon-zone u Gazi nakon što se borbe u enklavi završe, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu, dodajući da je takav plan "nepoštovanje" prema Palestincima.

Rojters je prošle nedelje izvestio da je Izrael obavestio nekoliko arapskih država i Tursku o planovima za tampon-zonu.
Erdogan je rekao da će o budućnosti Gaze nakon rata odlučivati palestinski narod i da Izrael mora da vrati teritorije koje zauzima, navodi Haberturk, prenosi Harec.

On je takođe rekao da je podrška Zapada Izraelu, tačnije SAD, izazvala trenutnu situaciju u regionu, i upozorio Izrael da ne lovi članove Hamasa u Turskoj, rekavši da će platiti veoma visoku cenu za to.

11.31 - Šef UN-a za ljudska prava upozorava na povećan rizik od zverskih zločina u Gazi

Šef UN-a za ljudska prava Voker Tirk upozorio je da postoji povećan rizik od zločina u Gazi, pozivajući uključene strane da se uzdrže od toga.

- Moje humanitarne kolege opisale su situaciju kao apokaliptičnu. U ovim okolnostima postoji povećan rizik od zločina - prenosi Rojters, rekao je Turk medijima u Ženevi.

11.24 - Izraelska vojska pogodila 250 ciljeva u Gazi u jednom danu

 

 

Prema objavi na platformi Iks, izraelsko vojno osoblje dobilo je zadatak da locira i uništi oružje, podzemna okna i eksplozivna punjenja.

Vojska je takođe rekla da su uništeni lanseri koji su korišćeni juče za ispaljivanje projektila na centralni deo Izraela.

11.17 - IDF: Crveni krst mora imati pristup taocima

Izraelska vojska saopštila je u sredu da Međunarodni komitet Crvenog krsta „mora imati pristup taocima“ koje i dalje drže u Pojasu Gaze.

- Dok IDF širi operacije kako bi razbio Hamas u Gazi, nismo izgubili iz vida... našu važnu misiju spasavanja talaca. Međunarodna zajednica mora da preduzme akciju. Crveni krst mora imati pristup taocima koji su u rukama Hamasa - rekao je portparol vojske Danijel Hagari, prenosi AFP.

11.04 - Putin stigao u Abu Dabi

Tass prenosi da je Vladimir Putin stigao u Abu Dabi. Predviđeno je da razgovara sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. Ruski predsednik će potom otputovati u Rijad na razgovore sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

 

 

Predviđeno je da teme za diskusiju uključuju sukob u Gazi, kao i politiku proizvodnje nafte.

9.54 - Izrael izdao nove naredbe za evakuaciju

Izraelske vlasti upozorile su raseljene osobe u skloništima i školama koje se nalaze u kružnom toku Bani Suhaila i četiri njihova određena “bloka” – 50, 51, 52 i 219 – da se “odmah evakuišu”.

COGAT, ogranak izraelskog ministarstva odbrane, poziva stanovnike da se kreću ulicom Al Kuds do skloništa na zapadu Kan Junisa i do područja bolnice Naser.

Dodaje se da izraelska vojska deluje “ekstremnom snagom” protiv Hamasa.

9.38 - U sukobima na Zapadnoj obali ranjena tri Palestinca

Tri Palestinca su ranjena, od koji je jedan u teškom stanju, u sukobima sa izraelskom vojskom u izbegličkom kampu Balata, u blizini Nablusa, na Zapadnoj obali, navode palestinski izveštaji, prenosi Haarec.

8.41 - Rojters: Hamas ubio ili ranio osam izraelskih vojnika

AP Photo/Adel Hana
 

Rojters prenosi da je Hamasovo naoružano krilo tvrdilo da je u utorak ubilo ili ranilo osam izraelskih vojnika i uništilo 24 vojna vozila. Odvojeno, ID je objavio imena dvojice vojnika za koje kaže da su ubijeni u utorak – jedan se borio u Gazi, kaže, a drugi u saobraćajnoj nesreći u južnom Izraelu.

7.49 - Ubijena dva Palestinca na Zapadnoj obali 

Dvojica Palestinaca ubijena su tokom noći u sukobima sa izraelskim snagama u izbegličkom kampu Far'a na severu Zapadne obale.

7.30 - Netanjahu: Trenutno nema mogućnosti da se preostali taoci vrate kućama

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ''trenutno ne postoji mogućnost'' da se taoci koje palestinska militantna grupa Hamas i dalje drži u Gazi ''vrate kući''.

On se sastao sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio, a kako prenosi Rojters, nekoliko članova porodica koji su prisustvovali sastanku su, kako prenosi Rojters, ogorčeno kritikovali izraelsku vladu.

Jedna neimenovana bivša žena talac, čiji je suprug i dalje u zarobljeništvu, optužila je Netanjahua da mu je važnija politika od preostalih 138 talaca.

AP Photo/Hatem Ali
 

- Videla sam 85-godišnjeg Ariju Zalmanoviča kako umire preda mnom. I vi na to nemate ništa da kažete, da želite srušite režim Hamasa? - rekla je ona.

Dani Miran, čijeg sina Omrija su pripadnici Hamasa uzeli kao taoca 7. oktobra zajedno sa oko 240 drugih Izraelaca i stranaca, rekao je da je osećao da sastanak ''vređa njegovu inteligenciju'' i da je izašao usred sastanka.

- Neću ulaziti u detalje o čemu se razgovaralo na sastanku, ali ceo ovaj nastup je bio ružan, uvredljiv, neuredan. Kažu - uradili smo to i to, ali je lider Hamasa Jahja Sinvar taj koji je vratio naše ljude, a ne oni - rekao je on i istakao da je vlada napravila ''farsu'' oko pitanja talaca.

7.10 - Izraelski zvaničnici: Tuneli Hamasa su jedinstveni, oni su podzemni gradovi

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi opisao je tunele koje koristi Islamski pokret otpora (Hamas) kao jedinstvene, dok je britanski list citirao drugog zvaničnika koji je rekao da je uništavanje tunela u Gazi nemoguća misija.

Printscreen/Youtube/VICE News
 

Levi je rekao da je vlada Benjamina Netanjahua posvećena postizanju ciljeva rata, uključujući oslobađanje talaca i okončanje vladavine Hamasa. U tom kontekstu, britanski list Fajnenšel tajms citirao je izraelskog zvaničnika, koji je rekao da je uništavanje tunela u Gazi kao naučna fantastika, uprkos resursima koje izraelska vlada troši na pronalaženje rešenja za postizanje ovog cilja.

7.00 - Vojni ekspert predviđa veće gubitke za okupatore na jugu Pojasa Gaze

Vojni i strateški ekspert, general-major Fajez al-Duvairi, odbacio je mogućnost da se okupaciona vojska upusti u kritične bitke u naseljenim delovima Kan Junisa (jug Pojasa Gaze), potvrđujući da ona vodi konfrontacionu bitku zasnovanu na operativnom " izvan neprijateljskih linija“.

U analizi za Al Džaziru, on je naglasio da će bitka na jugu biti teža od one na severu, „šireg obima, nasilnija i žešća, uprkos užasu prve faze“. Dodao je da će to imati veće posledice, više ubijanja, razaranja, bombardovanja, sa ciljem da se „stanovnici nateraju da budu raseljeni i odu van Gaze“, kao što je bombardovano stambeno naselje Hamad na periferiji Kan Junisa.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Primirje između Hamasa i izraela prekinuto je 1. decembra rano ujutru.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike