Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"

06.12.2023

23:47

0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao se ranije danas na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN

Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"
Maskirani vojnici brigada Kasam - Copyright AP Photo/Adel Hana

Zvaničnik militantnog pokreta Hamas, Ismail Hanije, tvrdi da je stanovništvo Pojasa Gaze žrtva "neoholokausta".


"Američka administracija je uključena u ovaj zločinački rat i pokriće za neonacizam. Ovo je neoholokaust koji se vrši protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", rekao je danas Hanije za egipatsku TV El Kahera, prenosi RIA.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao se ranije danas na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN, koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".
AP Photo/Seth Wenig
 

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu, sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

UN upozorava na glad u Gazi

Nastavak borbi u Gazi intenzivirao je krizu gladi u Gazi, saopštila je humanitarna agencija UN.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija saopštio je da su obuhvatili svega oko 250.000 ljudi tokom sedmodnevne pauze u borbama.

Naglašavaju i da je distribucija pomoći sada "gotovo nemoguća" i da nastavak sukoba "ugrožava živote humanitarnih radnika".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike