Ubistvo devojke izazvalo bes u Italiji: Država odmah pooštrila mere

22.11.2023

00:30

0

Telo devojke, sa višestrukim ubodnim ranama, pronađeno je u subotu umotano u plastiku u jarku blizu jezera Barcis, u provinciji Pordenone severno od Venecije

Ubistvo devojke izazvalo bes u Italiji: Država odmah pooštrila mere
Ilustracija - Copyright Profimedia

Italijani su ogorčeni zbog smrti mlade žene, koja je stradala navodno od ruke njenog posesivnog bivšeg dečka, a italijanski premijer je obećao da će dalje suzbijati rodno zasnovano nasilje koje je odnelo živote više od 50 žena ove godine, javlja AP.

Policija u Nemačkoj je tokom vikenda uhapsila Filipa Turetu, koji je bio u bekstvu od 11. novembra, kada je poslednji put viđen da se tuče sa 22-godišnjom Đulijom Čeketin, udarivši je u fizičkom napadu koji su zabeležile video kamere pored puta.

Telo devojke, sa višestrukim ubodnim ranama, pronađeno je u subotu umotano u plastiku u jarku blizu jezera Barcis, u provinciji Pordenone severno od Venecije.

Italijanske novine su bile opsednute potragom za parom, s obzirom na brojne izveštaje prijatelja i porodice da je Tureta odbio da prihvati odluku Čeketinove da prekine vezu. Njena sestra, Elena, rekla je da je bila zabrinuta zbog Turetine posesivnosti prema njenoj sestri, ali nije ni pomislila da bi mogao da je povredi.

Policija u gradu Haleu na istoku Nemačke saopštila je u nedelju da je uhapsila 21-godišnjeg Italijana za kojim je policija tragala u Italiji nakon što mu se automobil pokvario na autoputu A9 na jugu nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt.

U italijanskim novinskim izveštajima navodi se da su policijske drumske kamere pratile Turetin crni "fijat punto" dok je vozio planinskim putevima kroz severnu Italiju, u Austriju, a zatim u Nemačku.

 

 

Italijanska državna radio mreža RAI saopštila je da je Tureta pristao da bude izručen, a italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da se očekuje da se vrati u Italiju za nekoliko dana. Glavni tužilac Venecije Bruno Čerči nagovestio je u ponedeljak da bi to moglo potrajati duže i pozvao na strpljenje kako bi istraga mogla da se završi bez spoljnog pritiska.

Oglasila se i premijerka

Sudbina Čeketinove, koja je u četvrtak trebalo da diplomira za inženjera, dominirala je u novinskim izveštajima nedelju dana i dovela do izliva besa kada je njeno telo konačno pronađeno. Čak su i Turetini roditelji prisustvovali bdenju uz sveće za nju, a RAI je vodio svoj glavni večernji informativni program u nedelju sa pozadinom sastavljenom od portreta svih žena ubijenih u Italiji ove godine.

Premijerka Đorđa Meloni izrazila je ogorčenje zbog duge istorije nasilja nad ženama u Italiji od strane njihovih partnera ili bivših partnera, rekavši da se čini da se u poslednje vreme pogoršava. Ona je navela podatke Ministarstva unutrašnjih poslova koji kažu da su od 102 žene ubijene u Italiji ove godine do 12. novembra, 53 umrle od ruke svojih partnera ili bivših partnera.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia
 

- Svaka pojedinačna žena ubijena zato što je "kriva" što je slobodna, a to je odstupanje koje se ne može tolerisati i koje me tera da nastavim putem kojim se zaustavlja ovo varvarstvo - rekla je ona u izjavi na društvenim mrežama.

Predlog zakona koji je podržala vlada, a koji je već prošao u Donjem domu parlamenta i koji dolazi u Senat kasnije ovog meseca, pojačao bi preventivne mere za zaštitu žrtava rodno zasnovanog nasilja.

Pored toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve škole da u utorak minutom ćutanja odaju počast Čeketinovoj "i svim zlostavljanim ženama i žrtvama nasilja". Organizacija rektora italijanskih univerziteta je u međuvremenu obećala da će pokrenuti inicijative kako bi studenti postali svesniji rodno zasnovanog nasilja.

Grupa je rekla da je cilj bio da se "promoviše poštovanje ličnosti i zaustavi nasilje nad ženama" kroz obrazovanje koje neguje kulturu poštovanja i odgovornosti.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike