Od Maska traže da Gazi obezbedi internet uz pomoć Starlinka, ali evo zašto bi to bilo nemoguće

30.10.2023

21:14

0

Autor: N.P.

Starlink se već koristi u Ukrajini

Od Maska traže da Gazi obezbedi internet uz pomoć Starlinka, ali evo zašto bi to bilo nemoguće
Starlinkovo "sazvežđe" satelita pruža internet skoro svuda u svetu - Copyright Profimedia/Thilina Kaluthotage/INSTARimages

Pojas Gaze je nedavno iskusio skoro potpuni prekid komunikacija koji je trajao nešto više od 24 sata, a na društvenim mrežama su mnogi počeli da se pitaju da li milijarder Ilon Mask može enklavi da obezbedi internet.

Njegov satelitski sistem Starlink sačinjen je od "sazvežđa hiljada satelita" koji orbitiraju veoma blizu naše planete, oko 550 kilometara iznad Zemljine površine. Oni pružaju internet ruralnim i zabačenim regionima sveta gde internet terminali i kablovi nisu jaki.

Osnivač kompanije "Spejs iks", koja rukovodi Starlinkom, prvobitno je rekao da bi želeo da obezbedi internet Gazi, ali da nije jasno ko rukovodi sistemima na zemlji i da nijedan od terminala iz enklave nije pokušao da komunicira sa njihovim "sazvežđem".

AP Photo/Reed Hoffmann, File
Maskovi sateliti se mogu videti i golim okom na nebu

- Starlink će pružiti komunikacionu podršku međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi - rekao je Mask, ali je Izrael vrlo brzo odgovorio.

Kako su naveli izraelski zvaničnici, "svim raspoloživim sredstvima" će onemogućiti Starlink da deluje u Gazi jer bi to omogućilo pripadnicima Hamasa da komuniciraju.

Da li Starlink može da funkcioniše u Gazi?

Iako slogan kompanije obećava konekciju i "tamo gde je najmanje očekujete", Mark Oven Džons, profesor saradnik na bliskoistočnim studijama na Univerzitetu "Hamad bin Kalifa" u Dohi, nije siguran da je baš tako.

- Videli smo 500.000 objava na "Iksu" u kojima se poručivalo da Starlink treba da bude uključen u Gazi. Ali ljudi ne shvataju da je to tamo nemoguće. Starlinkove terminale ili satelitske tanjire bilo bi teško uneti u Gazu i ravnomerno ih rasporediti. Izraelska vlada ne bi dozvolila legalan ulazak te opreme, a teško ju je prokrijumčariti. Ali, recimo da se to dogodi. Kako će raditi? U Gazi nema goriva - rekao je.

Profimedia
Ilon Mask

Pojas Gaze je pod izraelskom blokadom od 2007. godine. Izrael kontroliše njihov vazdušni prostor i teritorijalne vode i reguliše svu robu koja ulazi i izlazi kroz dva granična prelaza. Treći prelaz Rafa kontroliše Egipat.

Oven Džons je napomenuo i da se Starlinkova mreža oslanja na zemne stanice koje bi morale da dobiju dozvolu unutar Gaze, a to je nemoguće uraditi u trenutnoj situaciji.

Izraelski ministar za komunikacije Šlomo Kahri obećao je da će se njegova zemlja svim sredstvima boriti da zaustavi plan Ilona Maska da obezbedi pristup internetu u Gazi pomoću Starlinka.

- Hamas će ga koristiti za terorističke aktivnosti - naveo je Kahri na "Iksu", dodavši: - Nema sumnje u to, mi to znamo i Mask to zna.

Bogataš je odgovorio da "nije toliko naivan", a onda je objasnio kako bi čitav proces mogao da izgleda. Prema njegovim rečima, bezbednosne provere bi se sprovodile sa američkom i izraelskom vladom pre nego što bi se uključio bilo koji terminal.

Iako su humanitarne organizacije pozdravile ideju da im se omogući internet uz pomoć Starlinka, Oven Džons je istakao da Mask zalazi u nepoznatu teritoriju.

AP Photo/Hatem Moussa
Komunikacija u Gazi je veoma otežana usled izraelskih vazdušnih napada

- Mislim da on ne shvata koliko Izrael dominira teritorijom i kolike su opasnosti u koje bi stanovnici Gaze mogli da upadnu ukoliko bi koristili Starlink. On sve ovo radi samo da bi izgledao dobro u javnosti - dodao je.

Sa druge strane, "Vodafone Egypt" je najavio da će mobilne komunikacione stanice biti pripremljene i poslate na granicu Egipta i Gaze kako bi se poboljšale internet i telefonske veze u enklavi.

U međuvremenu, novinarka i spisateljica Mirna el Helbavi, koja živi u Egiptu, pokrenula je prikupljanje kartica "eSim" iz svih krajeva sveta kako bi se pomoglo Palestincima da komuniciraju.

Kartica "eSim" omogućava korisnicima da aktiviraju mobilnu mrežu bez korišćenja fizičke sim kartice.

Novinarka je istakla da je pojedinim novinarima, doktorima i "običnim ljudima" iz Gaze uspela da pošalje besplatne kartice.

Starlink je i ranije korišćen u ratnim zonama

Ovo nije prvi put da je Mask zamoljen da pruži internet usluge u zaraćenim zonama.

Nakon što je Rusija upala u Ukrajinu, u februaru 2022, Mask je vrlo brzo omogućio da Starlinkovi terminali budu dostupni kako bi pomogli građanima i ukrajinskoj vojsci jer su veze bile u prekidu.

Međutim, posle godinu dana, pojačala se i zabrinutost da Starlink pomaže i ruskoj vojsci.

Mask se takođe suočio i sa kritikama ukrajinskih lidera zato što je odbio da usluge omogući i na Krimu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak tvrdio je da zahvaljujući Starlinku ruski dronovi gađaju ukrajinske gradove.

Mask je odgovorio da je morao da odbije hitan zahtev od Ukrajine da se Starlink aktivira sve do Sevastopolja, što je potez koji je pozdravio ruski lider Vladimir Putin.

Ipak, Starlink se i dalje koristi na svim frontovima u Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike